Českobudějovičtí zastupitelé budou znovu hlasovat o dotaci pro letiště

Českobudějovičtí zastupitelé se vrátí k hlasování o dotaci pro Jihočeské letiště. V prosinci šestnáctimilionovou dotaci neschválili a sklidili pak kritiku nejen z řad opoziční ODS, ale také od krajského vedení. Kraj a město totiž vlastní společnost Jihočeské letiště rovným dílem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihočeské letiště

Jihočeské letiště | Foto: Letiště ČB

Jedním z nejhlasitějších kritiků prosincového hlasování českobudějovických zastupitelů byl František Jelen z opoziční ODS.

„Já jsem na minulé zastupitelstvo přišel později, takže jsem neměl možnost se zúčastnit hlasování. Samozřejmě bych hlasoval pro provozní dotaci,“ říká Jelen.

Podle primátora Juraje Thomy z hnutí Občané pro Budějovice byly důvodem váhaní některých koaličních zastupitelů nejasnosti ve financování provozu letiště a v jeho dalším rozvoji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českobudějovičtí zastupitelé budou znovu hlasovat o dotaci pro Jihočeské letiště. Více reportér Martin Pokorný

„Proč se nedaří naplňovat původní byznys plány letiště, proč má město posílat 16 milionů a co za ně pořídí,“ vyjmenoval nejasnosti Thoma.

Následovala jednání mezi vedením kraje i Českých Budějovic. Jihočeský kraj musel provozní náklady letiště pro první měsíce letošního roku pokrýt z vlastního rozpočtu. „Kraj je navíc vlastníkem celého areálu a letos do něj plánuje investovat," říká hejtman Jiří Zimola z ČSSD.

„Za 140 milionů korun udělám 200 nebo 300 metrů dálnice, zatímco tady mohu otevřít nový letecký přístav, díky němuž se do jižních Čech mohou dostávat turisté nebo obchodní zástupci, mohou zde vznikat nová pracovní místa. Já si myslím, že to všechno je pro Jihočechy mnohem důležitější,“ vysvětluje hejtman.

Kraj chce mimo jiné investovat do nové radionavigace, která má umožnit přistávání v noci nebo v mlze. Do jednání se zapojil i ředitel společnosti Jihočeské letiště České Budějovice Ladislav Ondřich.

„Mám příslib od paní náměstkyně primátora Popelové, že příspěvek bude schválen, a doufám, že to tak dopadne a že budeme pokračovat v provozu,“ věří ředitel.

Dotace by tentokrát mohla dostat zelenou

Po dvou měsících se českobudějovičtí zastupitelé scházejí znovu. A primátor Juraj Thoma už je v otázce dotace na provoz letiště optimističtější.

„Pevně věřím tomu, že po vyjasnění některých věcí, které souvisely s poskytováním provozní dotace této společnosti, by v zastupitelstvu města provozní příspěvek pro společnost Jihočeské letiště mohl projít tak, jak je obsažen v návrhu rozpočtu,“ poznamenal primátor.

Jednání českobudějovických zastupitelů začíná v devět hodin, hlasování o provozní dotaci pro letiště je na začátku programu. Kdo jak hlasoval je také možné sledovat na webových stránkách radnice.


Zvětšit mapu

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme