Předškoláka z Květnice u Prahy nevzali do sedmi okolních základních škol, čeká ho složité dojíždění

Snad každý rodič chce pro své dítě vybrat tu nejlepší školu. Co ale dělat v případě, že pro něj nikde místo nemají? Své o tom vědí Brůžkovi z Květnice u Prahy. Tamní školáci dojíždějí do okolních obcí nebo okrajových částí Prahy, protože vlastní základní školu Květnice nemá. Jenže teď jsou všechna zařízení v okolí plná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zápisy do základních škol

Zápisy do základních škol | Foto: Magdalena Vlčková

„Do první třídy se těším hodně,“ říká šestiletý Viktor Brůžek z Květnice u Prahy. Těšení na školu mu ale trochu zkazily zápisy.

Zápisů zažil celkem sedm. „Musel jsem psát úkoly, číst, počítat.“ Ale nikde ho nevzali.

V Květnici totiž základní škola není, a tak během dvou týdnů objel s maminkou Hanou všechny školy v okolních obcích a na okraji Prahy:

„Musím říct, že nás přivítala dlouhá fronta, kterou jsme museli nejprve vystát, abychom se k zápisu vůbec dostali. V Kolodějích se stálo od půl třetí od rána. To pak hrálo roli při umístění ve škole. V sedmi školách ze sedmi nám v podstatě ihned při zápisu řekli, že přijati nebudeme z kapacitních důvodů a že nejsme z jejich spádové oblasti. Pro Viktora to bylo náročné, při posledních dvou zápisech už prosil, že nikam nechce.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu se věnuje redaktorka Alena Rokosová

Hana Brůžková mluví o Viktorově pocitu při zápisech jako o velkém zklamání. Teď to vypadá, že nastoupí do školy přímo v centru Prahy ve Vodičkově ulici. Tam totiž kapacitu naplněnou nemají.

Pro rodinu to ovšem znamená, že ho autem a pak vlakem budou muset každý den do školy dopravit. Trochu paradoxní přitom je, že Brůžkovi se z centra Prahy před několika lety do Květnice přestěhovali s tím, že developer sliboval, že v obci škola a školka bude. Jenže není a počet obyvatel Květnice se navíc za posledních 13 let desetinásobně zvýšil.

„V nejbližším okolí jsou základní školy Újezd, Dubeč, Koloděje, Klánovice, Úvaly. Snažíme se s nimi uzavřít smlouvu o zřízení školského obvodu. Bohužel mají všechny tyto školy samy své problémy. Snažili jsme se to řešit přes ministerstvo a Středočeský kraj. Ale kde není místo, nelze,“ říká starosta Květnice Jiří Prouza ze sdružení Květnice II.

Obec, ve které je teď 39 předškoláků, proto začala poptávat volná místa v pražských školách. Zatím ale není jasné, jestli o takovou variantu budou mít rodiče zájem. Variantou by také měla být svazková škola pro několik okolních obcí.

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme