Sledovali jsme ONLINE: Ukrajinský parlament odvolal prezidenta Janukovyče a vyhlásil nové volby

Ukrajinský parlament odvolal z funkce prezidenta Viktora Janukovyče. Protivládní demonstranti na Ukrajině, kteří převzali kontrolu nad Kyjevem, provedli i další změny v čele důležitých institucí. Ukrajinský prezident odpoledne v rozhovoru pro ukrajinskou televizi označil dnešní události na Ukrajině za státní převrat a uvedl, že demisi, kterou požadovala opozice, nepodá. Parlament ho odvolal nedlouho poté. Večer agentura Interfax informovala, že se Janukovyč pokusil odletět ze země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Kyjev. Parlament odhlasoval odvolání prezidenta Janukovyče, vpravo vzadu tleská i lídr strany UDAR Vitalij Kličko

Ukrajina, Kyjev. Parlament odhlasoval odvolání prezidenta Janukovyče, vpravo vzadu tleská i lídr strany UDAR Vitalij Kličko | Zdroj: Reuters

Zákon, který prezidenta odvolává, schválil parlament ústavní většinou 328 hlasů. Jako důvod uvedl parlament to, že prezident se sám vzdal moci tím, že přestal plnit své ústavní pravomoci, utekl z Kyjeva a masově porušoval práva lidí.

Stejným zákonem vyhlásil parlament také předčasné prezidentské volby. Novou hlavu státu by měli Ukrajinci vybírat 25. května.

Radikální frakce ukrajinské opozice původně požadovala Janukovyčovo odstoupení do dnešních 9 hodin středoevropského času. To Janukovyč neudělal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Ukrajině a dalším možném vývoji mluvil politický geograf Michael Romancov

Opoziční poslanci dnes informovali o ochotě prezidenta rezignovat, což demonstranti na kyjevském náměstí Nezávislosti přivítali potleskem, skandováním a zpěvem. Informaci však popřela Janukovyčova mluvčí a později tento postoj pro televizi potvrdil i sám prezident.

Kde přesně se Janukovyč pohybuje, nebylo dlouho jasné. Údajně z Kyjeva odletěl do Charkova na zasedání Strany regionů, jejímž je čestným předsedou. Ukrajinská média spekulovala, že hledá způsob, jak uprchnout ze země. Ukrajinské televizi UBR odpoledne řekl, že je prý „na cestě po jihovýchodní Ukrajině“, kde chce besedovat s občany. Uvedl také, že z Ukrajiny neodejde.

Večer se Janukovyč a několik jeho politických přívrženců údajně pokusilo odletět ze země. Úředníci jim v tom však zabránili. Informaci přinesla agentura Interfax.


V odpoledním rozhovoru prezident bez bližších podrobností mimo jiné řekl, že jeho automobil ostřelovali neznámí útočníci. Akce radikální opozice, které v Kyjevě vedly k faktickému převratu, pak přirovnal k řádění nacistů ve 30. letech minulého století. Opozice podle něj v zemi vypálila 500 kanceláří Strany regionů.

„Je to jako když ve 30. letech v Německu a Rakousku získávali moc nacisté, teď je to stejné. Tehdy zakázali komunistickou stranu, teď Stranu regionů, pak ovládli státní úřady. Totéž se dnes děje na Ukrajině,“ řekl Janukovyč.

'Děkujeme, Češi' nebo 'Hanba Putinovi' znělo v Praze při demonstraci Ukrajinců

Číst článek

Některá média spekulovala také o plánech na rozdělení Ukrajiny. Opoziční předák Arsenij Jaceňuk uvedl, že kontrarozvědka má informace o tom, že „někteří politici se snaží vytvořit půdu pro rozdělení země“.

Sbírka pro Ukrajinu
- Charita ČR účet 55660022/0800, variabilní­ symbol 104
- Ukrajinská iniciativa v ČR a Ukrajinská tradice v ČR transparentní­ účet 2000537915/2010
-
Člověk v tísni, Sbírka Pomoc Ukrajině 93209320/0300; "DMS SOSUKRAJINA" na číslo 87777

O rozdělení se měl pokusit sjezd proruských poslanců v Charkově, k tomu však nedošlo. Sjezd sice proklamoval, že převzal odpovědnost za ústavní pořádek na jihovýchodě země a zpochybnil legitimitu kyjevského parlamentu, samostatnost však nevyhlásil.

Kyjevský parlament zatím pokračoval v přijímání klíčových změn. Poslanci například schválili zákon, který umožňuje propustit vězněnou expremiérku Juliji Tymošenkovou bez souhlasu prezidenta. Tymošenková už je z Charkovského vězení na svobodě a mimo jiné řekla, že chce kandidovat na prezidentku.

Večer pak vystoupila v Kyjevě před demonstranty na náměstí Nezávislosti, kde je vyzvala, aby dál pokračovali v protestech, dokud nebudou potrestáni viníci násilí.

Ukrajina má také nového ministra vnitra. Ministerstvo vydalo prohlášení, že se policie přidala na stranu lidu. Podobné prohlášení vydala také obávaná jednotka Alfa, která spadá pod tajnou službu SBU.

Julija Tymošenková opustila vězení, chce kandidovat na prezidentku

Číst článek

Vězněná bývalá ministerská předsedkyně Ukrajiny Julie Tymošenková na jednom z transparentů | Foto: Martin Dorazín

Martin Dorazín, ČTK, ČRo, kov, Vanda Králová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme