Nejstarší spolek českých krajanů ve Lvově věří v jednotnou budoucnost Ukrajiny

Ve Lvově působí nejstarší krajanský spolek na Ukrajině. Funguje od února 1867 a dodnes sídlí ve stejné budově jako za Rakouska-Uherska - přímo na historickém náměstí naproti radnici. Všichni členové se pravidelně scházejí a poslední dobou řeší jediné téma - Euromajdan.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protivládní aktivisté ve Lvově

Protivládní aktivisté ve Lvově | Zdroj: Reuters

Paní Helena ukazuje fotku. Je ze začátku protestů. V popředí stojí několik sněhuláků a mezi nimi děti, které si právě přestaly hrát. „A tady jde ten Berkut, celý vyzbrojený. Jako kdyby přišli okupanti,“ říká.

Výjev vnímá jako varování. „Těm dětem je tak šest, čtyři, devět let. Jestli se nám to teď nepodaří, za deset let bude zase Majdan. A tihle tam určitě půjdou,“ tvrdí.

Nakonec ožmoulanou fotku pečlivě vrátí do desek. Pořád ji nosí s sebou. Kromě ní dorazila ještě paní Jarmila a předsedkyně klubu Ludmila. Proč je podle nich Ukrajina tak rozdělená?

Přehrát

00:00 / 00:00

S krajankami ve Lvově mluvil zvláštní zpravodaj ČRo Ondřej Bouda

„Protože ta část Ukrajiny dlouho patřila Rakousku-Uhersku, pak Polsku. Západní Ukrajina si zvykla na to, že musí bojovat o svá práva a že může něčeho dosáhnout,“ shodují se.

Na východě ale převážně vládli Rusové. „Tam věděli, že ničeho nedosáhnou,“ dodávají.

Demonstranti převzali kontrolu nad Kyjevem. Údajně obsadili sídlo vlády i prezidenta

Číst článek

Všechny ale rázně odmítají možnost rozdělení Ukrajiny: „Naše země se rozdělí jen tehdy, když přijde Putin jako do Gruzie, se svou armádou.“

V posledních letech se totiž mentalita lidí v zemi mění. „Od roku 2004 skutečně víme, že Kyjev je naše hlavní město,“ dodávají ženy a věří, že za několik let už všichni obyvatelé budou „na jedné vlně“.

Ondřej Bouda, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme