Ze suchého roku mají strach nejen zemědělci, ale také drobní zahrádkáři

Kvůli nezvykle teplé zimě s nedostatkem sněhu mají obavy nejen zemědělci, ale i drobní zahrádkáři. Je hodně pravděpodobné, že Česko čeká suchý rok. I když zahrádkáři spoléhají na konve a sudy s dešťovou vodou, nemusí to stačit. Strach o úrodu bude letos velký.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahradní doplňky

Zahradní doplňky | Foto: Pavel Chlouba

Venku měly být v únoru hory sněhu a místo toho je ve vzduchu cítit jaro téměř od podzimu. Ostravští zahrádkáři zrovna chystají sál pro svůj tradiční ples.

„Je to neskutečné. Málokdo z nás si pamatuje něco podobného. Aby i v únoru bylo deset, dvanáct, třináct stupňů, jak v Ostravě je, to je skutečně úžasné,“ říká Vilém Hofbrucker z ostravského zahrádkářského svazu.

Není to tentokrát žádný pořádný odpočinek mimo sezónu, protože kvůli počasí venku už všichni přemýšlí, co tento rok přinese.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vidí letošní úrodu drobní zahrádkáři, zjišťoval reportér Martin Knitl

„Každopádně už je vidět, že se letos bude muset chytat dešťová voda na zalévání. Ono se to každý rok trochu posunuje. Teď je to aktuální. Už kvůli ceně vody,“ tvrdí Hofbrucker.

Jenže ani konve s dešťovou anebo drahou pitnou vodou nejsou řešením všeho. Teplá zima přála škůdcům a s těmi to bude asi hodně tvrdý boj.

„Ať jsou to plzáci nebo savý hmyz, tahle starost nás bude pronásledovat. Proto je nutné od začátku klást důraz na tvrdou prevenci, podívat se do různých knih, co se jak stříká,“ dodává Hofbrucker.

Jedna ze zahrádkářek ukazuje originální výzdobu tanečního parketu, vlastnoručně vyrobenou a na osadě vypěstovanou.

I v nejhorších letech je nutné se něčím pochlubit a vždycky se to nějak podařilo. Všichni v sále věří, že když zapojí zkušenosti a trochu té improvizace, že i letos úroda bude - třeba na další zahrádkářský ples.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme