Rozum zvítězil a i tak usměvavý Bank se rozhodl ve slalomu na OH nestartovat

Ondřej Bank má za sebou snovou olympiádu a teď už také rozpačitou rozlučku se svými posledními Hrami v kariéře. Jeho posledním olympijským startem měl být ten v dnešním slalomu speciál, který vyhrál Rakušan. Jenže lyžař, který v horách nad Soči posbíral tři umístění v nejlepší desítce, se těsně před začátkem závodu rozhodl odstoupit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Bank po dojezdu druhého kola obřího slalomu, ve kterém skončil celkově pátý

Ondřej Bank po dojezdu druhého kola obřího slalomu, ve kterém skončil celkově pátý | Zdroj: Reuters

„No (smích), bylo to hrozný. Mám tendenci jezdit všechno a všechno zkoušet. Ono by to možná vydrželo, ale taky by se mohlo stát, že ne a byl bych pak na měsíc vyřazený, což už nechci zažít. Zranění už bylo hodně. Musím být rozumný,“ říká Ondřej Bank pod slalomovým kopcem, kam tentokrát nesklouzal mezi brankami, ale mimo vytyčenou trať.

Z kapsy mu trčí anténa od vysílačky, kterou se do poslední chvíle domlouval, jestli svůj poslední olympijský závod pojede dnes, nebo za něj prohlásí středeční obří slalom, ve kterém skončil senzačně pátý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Alpští lyžaři si to dnes v Soči rozdávali o poslední olympijské medaile bez Ondřeje Banka

Rozumná varianta nakonec zvítězila, ale lyžaře zvyklého jít do všeho po hlavě tohle rozhodnutí bolelo možná víc než natažené tříslo.

„Mrzí mě to. Mohl to být můj poslední závod na olympiádě v kariéře, chtěl jsem si to užít a jet naplno. Dva dny jsme na tom makali, ale při rozježdění jsem to dost cítil, bylo to na hraně, a po debatě s trenérem a doktorem jsme se rozhodli, že to dneska nemá cenu, protože se startovním číslem 48 by to byl velký boj. Mám před sebou ještě nějaké důležité závody. Bylo to rozhodnutí z rozumu."

Ondřej Bank i tak stihl ve středisku Rosa Khutor čtyři olympijské starty z toho ve třech sahal po medaili. A ani jednou neskončil hůře než dvacátý, což se ve sjezdu, super-G, obřím slalomu a superkombinaci povedlo už jenom Bodemu Millerovi.

Slalom na olympijských hrách vyhrál Rakušan Matt, Bank nenastoupil

Číst článek

Bank se tedy spolu s americkou lyžařskou legendou stal nejlepším závodníkem her, co se úspěšné všestrannosti týče, a považuje si tohohle nenápadného titulu podobně jako případné medaile.

„To jsou věci, které mě osobně těší a naplňují, proto lyžuju, a proto jsme se i po zranění vracel. Patří tam medaile a takové top umístění.“

A které si podle ohlasů všímají jak lidé doma, tak tady na úpatí Kavkazu, kde Bankovy výkony budily údiv u protřelých zahraničních zpravodajů ze závodů v alpském lyžování a respekt u soupeřů. Až by se dalo říct, že český lyžařský mnohoživelník se stal nejlepším sjezdařem Her bez medaile, takovou lyžařskou miss sympatie.

Soupeři zkoumají jeho techniku

„(smích) Nevím, jestli miss sympatie, ale z lyžařské komunity, která tomu lehce rozumí a nekouká jen po medailích, mám velmi hezké ohlasy ze zahraničí, třeba Rakouska, Švýcarska. Tam prý rozebírají mojí techniku, ale to už zase přehání (smích),“ usmívá se Ondřej Bank při loučení s olympijským areálem.

Radost má i proto, že jeho výsledky z posledních dvou týdnů podle ohlasů jiného druhu znamenají také to, že se mu teď pohrnou nabídky od výrobců lyží, kteří mu budou nabízet spolupráci pro příští sezonu.

Ta letošní byla v tomhle ohledu prodělečná, od příští by si měl Bank polepšit jak finančně, tak kvalitou lyží a za rok na mistrovství světa v Americe se pokusit třeba i o ty tolik populární medaile.

Jan Kaliba, Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme