Čeští přírodovědci našli na Borneu nečekané poklady. Třeba novou strašilku

Dvě desítky studentů a jejich kantorů z olomoucké a ostravské univerzity našly při nedávné expedici na Borneu několik druhů bezobratlých živočichů a jednu neznámou rostlinu. V nedotčené přírodě tropického pralesa prováděli dva týdny zoologický a botanický výzkum. Teď je čekají měsíce práce při zpracování materiálu, který v tropickém deštném lese nasbírali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Společné foto účastníků expedice Borneo

Společné foto účastníků expedice Borneo | Foto: L. Číhal

Bažiny, všudypřítomný hmyz, vlhko a neprostupné cesty. Přírodovědci se do pralesa vyzbrojili mačetami, gumáky, kamerami, fotoaparáty a hlavně nezdolnou vůlí. K tomu oči na stopkách a vyplatilo se. Domů si odvezli zcela nový druh drobné kytky. Název je zatím v plenkách - možná Gymnosiphon Violaceus.

„Je to rostlina drobounká, vysoká do 10 centimetrů, často má jenom jeden nebo dva velmi drobné kvítky. Celá ta rostlina je fialově zbarvená, nemá žádné listy, jenom takové šupiny přitisknuté k lodyze.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O objevy olomouckých a ostravských přírodovědců na Borneu se zajímala Blanka Mazalová

„A ten kvítek většinou kvete jenom krátkou dobu, několik hodin a pak ty korunní lístky, které jsou bílé, na rozdíl od zbytku rostliny, upadnou,“ přibližuje botanik Martin Dančák, kterého teď čeká dlouhá mravenčí práce při prohledávání světových herbářů. Nutný bude i terénní výzkum po příbuzných druzích.

Přírodovědci ale měli oči otevřené, a tak nezůstalo u jednoho objevitelského zářezu. Pokračovali novými druhy hmyzu - od škvorů, motýlů, pavouků přes mušky bedlobytky, strašilky až po nový druh drobnělky, současníka dinosaurů:

„To je velice stará skupina hmyzu, která se od doby svého vzniku prakticky nevyvinula. Tyhle drobnělky vznikly někdy ve druhohorách, v podstatě to byli současníci dinosaurů, přežili veškeré klimatické změny, které se udály na Zemi, v prakticky nezměněné podobě.“

Neprostupné mangrovové porosty na Borneu | Foto: Z. Macát

Přestože se jednalo o studentskou expedici, její výsledky jsou srovnatelné s profesionálními badatelskými týmy světových univerzit. Martin Dančák byl na Borneu už devětkrát a chystá se tam znovu. Téměř stoprocentní vlhkostí a třicetistupňovými vedry se nenechá odradit - na brunejské univerzitě má totiž skvělé zázemí.

I když bude na asijské půdě, beze zbytku pro něj platí africké rčení: Člověka z pralesa můžeš vyrvat snadno, hůř vyrveš prales z člověka. Cestovní horečkou botanik netrpí, během pár minut si večer sbalí batoh a ráno vyráží:

„V batohu samozřejmě nemůžete vézt všechno možné, ale jeho většinu tvoří oblečení, obuv a léky, případě nějaké další nezbytnosti pro výzkum,“ dodává Martin Dančák.

Je to pro něj výzva. Pralesy Bornea totiž skrývají ještě stovky neobjevených živých pokladů.

Nový druh drobelky - larva | Foto: P. Kočárek

Zvětšit mapu

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme