Na Ukrajině startuje kampaň k předčasným prezidentským volbám

Ukrajina se připravuje na nové prezidentské volby. Plánované jsou na 25. května a kampaň kandidátů před kláním na nejvyšší post začíná už dnes. Parlament by měl také rozhodnout o novém premiérovi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Julija Tymošenková na plakátu

Julija Tymošenková na plakátu | Zdroj: Reuters

Ukrajinská volební komise začíná ode dneška registrovat kandidáty v předčasných prezidentských volbách, které se budou konat 25. května.

Svou kandidaturu oznámila osvobozená bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O začátku kampaně před prezidentskými volbami hovořil zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Martin Dorazín

Pravomoci prezidenta do předčasných voleb převzal nově zvolený předseda parlamentu Oleksandr Turčynov.

Ukrajinská policie mezitím vydala zatykač na Viktora Janukovyče. Svrženého prezidenta hledá kvůli hromadným vraždám. V ulicích Kyjeva při protestech zemřelo více než 80 lidí.

Sesazený prezident se stálé skrývá na neznámém místě, další představitelé jeho režimu včetně premiéra uprchli ze země.

„Je to pozoruhodná situace, když nejhledanějším člověkem v zemi je její prezident, který se skrývá a snaží se uprchnout, vyhnout se odpovědnosti. Rád bych zdůraznil, že odpovědnost za všechny zabité má Janukovyč, protože to on dal rozkaz k rozehnání protestu,“ komentoval šéf strany UDAR Vitalij Kličko.

Armádní speciál přiveze ve čtvrtek zraněné z Ukrajiny, léčit se budou v Praze

Číst článek

Parlament pokračuje v jednáních o vytvoření přechodné vlády a opřekot přijímá nové zákony.

Dnes by měl zvolit také nového premiéra. O post v čele prozatímní vlády se ucházejí šéf poslaneckého klubu strany Vlast a jeden z vůdců Euromajdanu Arsenij Jaceňuk a podnikatel Petro Porošenko, jeden z ukrajinských oligarchů. Tymošenková vést vládu odmítla.

Bouře se z kyjevských ulic přenesla do parlamentu. Bývalá vladní Strana regionů přešla do opozice a šéf jejího klubu Alexander Jefremov si postěžoval vysoké představitelce Evropské unie Catherine Ashtonové, že jeho poslanci pracují pod hlavněmi samopalů.

Ukrajinští opoziční předáci Oleg Ťagnibok, Vitalij Kličko a Arsenij Jaceňuk | Foto: ČTK/AP | Zdroj: ČTK

V budoucnosti ani to není vyloučeno – šéf strany Svoboda Oleg Ťagnibok vystoupil s návrhem zákona: „Chceme, aby občané měli právo svobodně získat a držet střelné zbraně.“

Poslanci ukrajinského parlamentu v rychlém sledu jmenovali v posledních dnech nové šéfy tajných služeb a guvernéra Národní banky. Ke změnám došlo také na postech ministrů, například vnitra nebo zahraničí.

Dvě pětiny Čechů se zajímaly o Ukrajinu, klonily se k opozici | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Britská vláda chce Ukrajině na obnovu země poskytnout až 500 milionů liber

Číst článek

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme