Středočeskou krajskou radu čeká projednávání nedostatků v hospodaření kraje

Ředitel krajského úřadu Zdeněk Štětina má po dvoutýdenní dovolené co vysvětlovat. Před jeho odjezdem totiž vyšlo najevo, že policie prošetřuje Středočeskou turistickou informační službu, takzvanou STISku, kterou chce kraj zrušit. Vysvětlit musí i vysokou odměnu pro svoji přítelkyni, která pro kraj pracovala. A krajská rada se bude také zabývat zprávou interního auditu, který zjistil nedostatky v hospodaření kraje za loňský rok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hejtman Josef Řihák

Hejtman Josef Řihák | Foto: Filip Jandourek

„Byl jsem na policii podat vysvětlení v srpnu roku 2013. Od té doby si policie vyžádala písemné dokumenty,“ komentuje ředitel krajského úřadu Zdeněk Štětina vyšetřování policie týkající se fungování takzvané STISky.

Konkrétně projektu Osobnosti Středočeského kraje, na jehož předfinancování si STISka půjčila osm milionů korun od Ústavu archeologické památkové péče. „V případě, že by STISka dostala tyto peníze na základě dotace z Úřadu regionální rady, tak by je vrátila Ústavu archeologické péče,“ tvrdí Štětina.

Jenže projekt dotaci nezískal a byl ukončen. A kraj teď řeší, jestli šlo o půjčku a jak se s ní vypořádá. Štětina také 24. ledna schválil interní audit, který zjistil řadu nedostatků.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech Středočeského kraje informovala reportérka Alena Rokosová

„Zásadním sdělením, které vyplývá z interního auditu, je to, že Středočeský kraj nedodržuje zákon o účetnictví. Je tam přímo napsáno, že účetní uzávěrka za rok 2013 nemůže podat věrný a poctivý obraz předmětů účetnictví, jak to vyžaduje zákon,“ říká krajský opoziční zastupitel z ODS Tomáš Havlíček.

Opozice poukazuje na to, že podle výsledků auditu na krajském úřadě dostatečně nefungují kontrolní mechanismy nebo že zaměstnanci krajského úřadu, kteří se zároveň podílejí na evropských projektech, jsou placeni dvakrát.

Podobná zjištění podle ODS zmiňoval i audit za rok2012 aodpovědný je podle opozice náměstek pro finanční kontrolu Pavel Jetenský z KSČM.

„Přece ten post byl zřízen proto, aby k těmto pochybením nedocházelo. A já se ptám, co tu pan náměstek Jetenský dělá, proč ta role byla zřízena a zda to není jen formální role?“ vznáší dotaz šéf středočeské ODS Jan Skopeček.

Hejtman výsledky auditu ještě neviděl

Pavel Jetenský odmítá, že by jeho místo bylo uměle vytvořené. Podle něj lidé zkrátka chybují a opozice by měla kontrolní orgány naopak pochválit.

„Buďme rádi, že kontrolní činnost probíhá, že kraj ty problémy řešit chce. Já interní audit neznám, ještě od nikoho jsem ho nedostal,“ reaguje hejtman kraje Josef Řihák z ČSSD s tím, že rada se bude auditem zabývat v pondělí 3. března.

A to bude zřejmě i den, kdy bude Zdeněk Štětina vysvětlovat, jak a proč pracovala pro kraj firma, ve které pracuje jeho přítelkyně Romana Jochová.

„Samozřejmě ze zákona krajský hejtman jmenuje a nebo odvolává se souhlasem ministra ředitele krajského úřadu. To je jediná kompetence, kterou mám. Ale mě bude zajímat i názor jednotlivých členů rady,“ dodává hejtman Řihák.

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme