Sběrače kovů dopadla karvinská policie při krádeži srdce kostelního zvonu

Krádeže kovových předmětů vyšetřuje policie na Ostravsku velmi často. Jeden z gangů, který se stal doslova postrachem Karviné, se teď policistům podařilo dopadnout přímo při činu. Dvojice mužů se zrovna pokoušela odvézt z fary část kostelního zvonu. Zlodějům teď hrozí až pět let vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kovový šrot (ilustrační foto)

Kovový šrot (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Správce farnosti v Karviné Tomáš Hejda ukazuje spoušť na farní zahradě. Zmizelo nejen šedesátikilové srdce vyřazeného zvonu, ale například také krb. Policie přitom podle Hejdy zjistila, že výdělek ve sběrně činil jen asi 352 korun.

„Za ty tři stovky vlastně museli překonat betonovou zídku, plechový plot přeskočit, odstranit dveře do dvora, odtáhnout to, přehodit to přes plot,“ přibližuje Hejda.

K dopadení pachatelů pomohla náhoda. Karvinský policejní vedoucí šel do práce a všiml si, jak dva zpocení mladíci usilovně tlačí do kopce dvoukolák. Pak už se do něj stačilo jen podívat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Martin Knitl

Podle policejní mluvčí Zlatuše Viačkové jde o „známé firmy“. Po celé Karviné muži způsobili škody za celkem 160 tisíc korun. Na svědomí mají vytrhané elektrické kabely, kovové lišty, trubky, poklopy i železné profily.

„V současné době jsou ohroženi trestem v rozmezí od jednoho do pěti let,“ dodává Viačková. Farnost se z krádeže bude vzpamatovávat dlouho.

„Byli jsme silně překvapeni, protože ti pachatelé už neznají hranice a dovolují si překonat veškeré bariéry. Nemají ostych jít do farních objektů, odcizit takové věci,“ nechápe Hejda.


Zvětšit mapu

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme