Vybydlené domy a jejich 'obyvatelé' zaměstnávají městské strážníky i hasiče

Vybydlené objekty, které o které se nikdo nestará, jsou takřka v každém městě Ústeckého kraje. Přes zimu v nich přebývají bezdomovci. Proto je kontrolují městští strážníci, často k nim také kvůli drobným požárům vyjíždějí hasiči.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vybydlený dům v ústeckých Předlicích

Vybydlený dům v ústeckých Předlicích | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Strážníci musí denně kontrolovat, jestli rozpadající se domy neohrožují kolemjdoucí. Hasiči z Ústeckého kraje spolehlivě vědí, že týdně vyjedou k několika požárům odpadků.

„Nikdy nevíte, na koho v těch objektech narazíte,“ říká mi děčínský strážník. Oba se snažíme zadržovat dech kvůli zápachu a překračovat odpadky.

Podobných domů stojí v Děčíně asi desítka. Strážníci musí mít přehled, v jakém stavu domy jsou, aby mohli pomoci hasičům.

Přehrát

00:00 / 00:00

O "domech hrůzy" v Ústeckém kraji natáčela reportérka Iva Zítková

K menším požárům v podobných domech hrůzy vyjíždějí i několikrát týdně.

„Příčinou těch požárů je v drtivé většině manipulace s otevřeným ohněm neznámou osobou,“ říká mluvčí ústeckých krajských hasičů Lukáš Marvan.

Hasiči tak většinou najdou na místě hořící odpadky. I když škody ve vybydlených objektech nejsou velké, hasiče podobné výjezdy blokují a obávají se proto, že při skutečně velkém požáru jim kvůli vandalům mohou někde chybět volné požární jednotky.

Sídliště Chanov | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme