Praha 5 investuje do obnovy pěších zón na Barrandově. Některým lidem se plány nelíbí

Do měsíce by měla začít plánovaná revitalizace sídliště Barrandov. Praha 5 chce v celkem třech lokalitách obnovit pěší zóny. Přibudou nové lavičky, chodníky, hřiště i zeleň. Konkrétní podobu obnovy představili projektanti na panelové diskusi s občany. S kladnými ohlasy se ale nesetkali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídliště Barrandov (ilustrační foto)

Sídliště Barrandov (ilustrační foto) | Foto: Simona Bartošová

„Jak můžete určovat prostor, kde budou maminky s dětmi? To se přece pozná z praxe. A když uděláte dráhu, kdo zaručí, že na ní budou jezdit jen děti?“ ptá se Petr Makovský.

Bydlí na Trnkově náměstí. Nová podoba, kterou mu na panelové diskusi představil projektant David Havránek, ho vyvedla z míry. Vadí mu hřiště a asfaltovo-betonová stezka, která do místa jeho bydliště prý přitáhne desítky nebezpečných malých i velkých bruslařů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Panelové diskuze o revitalizaci sídliště Barrandov na Praze 5 se zúčastnila také Magdaléna Medková

„V rámci těch ploch je potřeba vyčlenit jednu jasnou, určenou plochu, a to je právě ten okruh, kde by děti mohly jezdit na bruslích a kde nebudou ohrožovat seniory nebo maminky s dětmi,“ reaguje projektant.

Proti okruhu na Trnkově náměstí, který z horní perspektivy připomíná filmový pás, byli i další účastníci panelové diskuse. „Počítali jste v projektu s tím, že se tam navalí daleko více dětí? To bude ten efekt, protože tam není jiná vhodná cyklostezka a na Trnkově náměstí to také není vhodné,“ myslí si jedna z obyvatelek barrandovského sídliště.

„Kdyby naším cílem bylo zajistit, že tam nikdo nebude, že tam bude klid, tak ho prostě jenom uzavřeme,“ kontroval Havránek.

Podle starosty Prahy 5 Miroslava Zeleného z hnutí Uzdravme naši politiku radnice s dráhou počítá proto, aby snížila hluk, na který si obyvatelé Trnkova náměstí dlouhodobě stěžovali.

„Má speciální povrch tak, aby nezpůsobovala hluk, který by se potom v náměstí odrážel a rušil by občany, kteří chtějí v klidu relaxovat,“ vysvětluje.


Zvětšit mapu

Vedle Trnkova náměstí chce Praha 5 zrekonstruovat okolí polikliniky Barrandov, Tilleho náměstí a Štěpařské ulice. V místech obnoví lavičky, chodníky a vysadí nové stromy.

„Je to jedno z největších sídlišť, které se na Praze 5 nachází, vzniklo na konci období socialismu. Myslím si, že pro moderní bydlení je potřeba i moderní veřejný prostor, a právě Barrandovu dle našeho názoru tento prostor chyběl,“ dodává Zelený.

Celková obnova vyjde podle starosty na 40 milionů korun. Část peněz radnice získala od pražského magistrátu. Předpokládá i dotace z Evropské unie. „Spolufinancování na straně městské části bude v řádu jednotek milionů korun,“ uzavírá starosta.

Simona Bartošová, Magdaléna Medková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme