Merkelová v Londýně uznala, že EU potřebuje změny. Zásadní reformu ale neslíbila

Bez příslibu reformy základních unijních smluv odjede z Londýna německá kancléřka Angela Merkelová. V dlouhém, proevropsky laděném proslovu k oběma komorám britského parlamentu zazněla výzva, aby Británie Evropskou unii neopouštěla. Spojené království vážně zvažuje referendum o případném odchodu z unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová promluvila před oběma komorami britského parlamentu

Německá kancléřka Angela Merkelová promluvila před oběma komorami britského parlamentu | Zdroj: Reuters

Angela Merkelová byla teprve třetím představitelem Spolkové republiky Německo, který směl obě komory britského parlamentu oslovit. V proslovu nechyběla velká slova a velké závazky.

„Každá generace politiků má svou odpovědnost, i ta naše. Z nicnedělání by se rychle mohly stát kroky nazpátek,“ uvedla v britském parlamentu kancléřka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proslov poslouchal i zpravodaj Českého rozhlasu v Londýně Jiří Hošek

Naznačila, že Evropská unie potřebuje určité změny. Zdůraznila ale, že „cestu k zásadní reformě evropské architektury, která by uspokojila všechny skutečné i domnělé britské požadavky, její projev opravdu nevydláždí“.

Britský premiér David Cameron přitom podle médií věřil v opak. Kancléřka také obhajovala volný pohyb osob v rámci zemí „osmadvacítky“ coby jeden z předpokladů demokracie a blahobytu. Londýnský kabinet by přitom pravidla volného pohybu rád změnil.

Kancléřka Merkelová vyslovila přání, aby Londýn zůstal „silným hlasem“ uvnitř Evropské unie. Prohlásila, že i přes dílčí neshody sdílejí Německo a Británie hlavní cíl, tedy dosáhnout silné a konkurenceschopné Evropské unie.

Odpovědnost za budoucnost Evropy

Angela Merkelová se dočkala dlouhotrvajícího potlesku vestoje. Nejprve mluvila výbornou angličtinou, hlavní pasáž přednesla v rodné řeči. Místy byl projev velmi osobní.

Merkelová se například vyznala z toho, co pro ni znamená svoboda – žila totiž 35 let v totalitním režimu. Zavzpomínala i na první návštěvu Londýna. Výslovně se také přihlásila k historické odpovědnosti své země za budoucnost Evropy:

„My, Němci, nikdy nezapomeneme, že se úspěšný rozvoj naší země nedá oddělit od dějin Evropské unie. Nikdy nezapomeneme, že vděčíme našim partnerům za jejich připravenost k odpuštění a usmíření. My, Němci, víme o naší odpovědnosti za budoucnost Evropské unie. Uděláme všechno pro to, aby i do budoucna mohla Evropská unie dostát svým slibům ohledně míru, svobody a blahobytu.“

Německá kancléřka Angela Merkelová se setkala i s britskou královnou Alžbětou II. | Foto: Reuters

Na odpoledním čaji se šéfka spolkové vlády setkala s královnou Alžbětou II. Kancléřka Merkelová také jednala s Davidem Cameronem v jeho sídle v Downing Street. Tisková konference se nesla v optimistickém duchu. Britský premiér zdůraznil, že Německo momentálně v Británii investuje více než v kterékoliv jiné evropské zemi.

Nedokázal ale přesvědčit Merkelovou, aby se zasadila o zásadní reformy fungování Evropské unie. Dodal, že jeho cíl přesto zůstává stejný. „Budu chtít říct Britům, že dostatečně zreformujeme Evropskou unii tak, aby lidé v referendu hlasovali pro naše setrvání v EU,“ prohlásil po setkání s kancléřkou Cameron.

Německá kancléřka Angela Merkelová se v Londýně setkala s britským premiérem Davidem Cameronem | Foto: Reuters

Jiří Hošek, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme