Kerry vyzval Rusko k zdrženlivosti a k respektování celistvosti Ukrajiny

Spojené státy apelují na všechny strany zaangažované v ukrajinské krizi, aby se zdržely jakýchkoli provokací. Americký ministr zahraničí John Kerry vyzval v telefonickém rozhovoru svůj ruský protějšek Sergeje Lavrova, aby Moskva respektovala územní celistvost Ukrajiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký ministr zahraničí John Kerry

Americký ministr zahraničí John Kerry | Zdroj: ČTK

Kerry prý Rusko vyzval, aby se přidalo k USA a dalším států, které se snaží Ukrajinu stabilizovat.

Podle Kerryho ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov potvrdil dřívější prohlášení ruského prezidenta, že Rusko bude respektovat územní celistvost Ukrajiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stanovisko USA přiblížila tamní zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Lavrov prý také Kerrymu zdůraznil, že vojenské cvičení u ukrajinských hranic bylo dlouho dopředu naplánované a nemá s krizí na Ukrajině nic společného.

Podobnou výzvu jako ministerstvo zahraničí ve Washingtonu adresoval už před tím Moskvě i Bílý dům, Rusko vyzval, aby respektovalo ukrajinskou suverenitu a zdrželo se jakýchkoli provokativních kroků.

K obezřetnosti Američany vede nedávno vyhlášené cvičení připravenosti ruských vojsk poblíž ukrajinských hranic i bojová pohotovost pro ruské stíhačky.

Kerry v rozhovoru řekl, že USA budou pozorně sledovat, zda slovům odpovídají také konkrétní kroky a zda Rusové plní dohody.

Neznámí ozbrojenci přechodně obsadili letiště v Simferopolu, ráno se stáhli

Číst článek

K respektu k teritoriální celistvosti Ukrajiny se totiž Rusko zavázalo i písemně – v roce 1994 podepsalo memorandum společně s USA, Británií a Francií.

Na Ukrajině a hlavně na převážně ruskojazyčném Krymu dál roste napětí. Dnes nad ránem skupina ozbrojenců dočasně obsadila letiště. Podobně ozbrojené komando už včera proniklo i do tamního parlamentu a vyvěsilo na něm ruskou vlajku.

Novou ukrajinskou vládu přijeli jako první podpořit ministři zahraničí zemí V4

Číst článek

NATO zatím kvůli ruskému cvičení zatím žádné přesuny nechystá, americký generál Philip Breedlove, který velí americkým silám v Evropě i tamním silám NATO, řekl, že možná intervence Ruska je sice znepokojující, ale v tuto chvíli to prý není jeho hlavní obava.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme