Pomoci lidem v nouzi je slušnost, říká o léčbě zraněných Ukrajinců vnitro

Několik zraněných Ukrajinců, které do Česka v rámci humanitárního programu MEDEVAC přivezly dva armádní speciály, už má za sebou operaci. Celkem se jich ve třech pražských nemocnicích léčí 27. V Kyjevě je vytipovala humanitární organizace Člověk v tísni. Stará se o ně pražský Motol, Ústřední vojenská a Všeobecná fakultní nemocnice. S ukrajinskými pacienty pomáhá i Polsko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přílet leteckého speciálu z Ukrajiny se zraněnými

Přílet leteckého speciálu z Ukrajiny se zraněnými | Foto: Filip Jandourek

Ve VFN na pražském Karlově náměstí se léčí osm zraněných. Dnes lékaři operují čtyři z nich. Nejmladšímu zraněnému, který přiletěl z Ukrajiny i se svojí matkou, je 17 let a starají se o něj v pražském Motole.

Za sebou má podle dostupných informací operaci třeba muž s otevřenou zlomeninou holeně a další pacient se střelným zraněním na noze.

Nemocným z Ukrajiny v nemocnici pomůžou i stomatochirurgové. Léčí zranění obličeje - zlomenou spodní čelist a očnici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Radiožurnálu byl ředitel odboru azylové a migrační politiky z ministerstva vnitra Tomáš Haišman

Přes noc lékaři nemocné vyšetřovali, aby si ověřili údaje z Ukrajiny, někteří si s sebou přivezli dokonce rentgeny.

Všichni pacienti jsou ve stabilizovaném stavu mimo ohrožení života. Jsou to muži v mladém nebo středním věku.Jedním z nich je i Alexandr Vasilijevič Jaščuk.

Dostal jsem tři kulky

„V noci 18. jsem byl na barikádách na Majdanu. K ránu jsme šli jednou z ulic z náměstí a začali do nás střílet. Jsem přesvědčený, že to byl sniper někde na střeše, ale neviděl jsem ho. Dostal jsem tři kulky, do nohy, do břicha a do ramene. Ostatní mě odnesli do sanitky, která mě odvezla do nemocnice v Kyjevě, tam jsem šel hned na sál a kulky mi vyndali. Na JIP jsem zůstal 8 dní,“ popisuje.

Alexandrovi je 39 let, na Ukrajině má ženu a děti. Daří se mu dobře, ale kvůli poranění nervu není jasné, jestli bude moci rukou hýbat v plném rozsahu. Na poranění nervu přišli až v noci čeští lékaři, mohla ho prý způsobit i špatná kovová fixace. Tu mu na Ukrajině dali ve spěchu a má ji na rukou i na nohou pořád.

Zranění komplikuje také velké množství úlomků. Lékaři naplánovali operaci na příští týden, říká chirurg a specialista na humanitární program MEDEVAC Filip Burget. Ten Alexandra vyšetřil a bude ho operovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zranění Ukrajinci, které přivezly dva speciály, už mají za sebou vyšetření, někteří i operace. S jedním z nich mluvila redaktorka Lenka Jansová

„Připravujeme ho na příští týden na operaci s tím, že by se odstranily zevní fixátory a dala by se tam vnitřní osteosyntéza. A ještě v průběhu víkendu a začátku týdne bychom ho dovyšetřovali, abychom měli veškeré podklady k operaci,“ vysvětluje chirurg.

Program MEDEVAC je primárně určen pro vážně nemocné děti z válkou postižených či jinak potřebných oblastí, kterým není možné zajistit léčbu v místních podmínkách.

V internetových diskusích se někteří lidé nad léčbou zraněných Ukrajinců v Česku pohoršují. „Pokud má někdo pocit, že není potřeba pomáhat lidem, kteří se ocitli v nouzi, tak nepatří do slušné společnosti,“ myslí si ředitel odboru azylové a migrační politiky z ministerstva vnitra Tomáš Haišman.

Česká armáda a vláda je podle něj ochotná a schopná takto pomoci kdekoli na světě i českým občanům.

Poláci vybírají na léčení zraněných peníze

Přes 60 Ukrajinců zraněných při protivládních protestech se léčí také v polských nemocnicích a Varšava plánuje ještě další transporty.

Nejvíce hospitalizovaných leží v nemocnicích právě v polské metropoli, Vratislavi a Krakově. Mezi pacienty není žádný, který by byl ve velmi vážném stavu.

Většina Ukrajinců má zranění hlavy, končetin anebo očí. „Otevřené zlomeniny, pohmoždění, střelná zranění,“ řekl Polskému rozhlasu jeden z vojenských lékařů.

Někteří Ukrajinci opustí polské nemocnice v nejbližších dnech, jiní zůstanou i několik týdnů. Na jejich léčení vypsali Poláci finanční sbírky.

Pomoci zraněným Ukrajincům se chystá také Německo, Slovensko ani Maďarsko prý v nejbližší době s podobnou operací nepočítá.

Petr Vavrouška, Lenka Jansová, Simona Bartošová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme