Litomyšl se chystá na oslavy. Před 190 lety se tam narodil Bedřich Smetana

Litomyšl si o víkendu připomene 190. výročí narození Bedřicha Smetany. Narodil se 2. března 1824 v tamním zámeckém pivovaru. Oslavy potrvají dva dny a užijí si je třeba i děti. V sobotu projde městem maškarní průvod, inspirovaný operami slavného skladatele. Na neděli je pak připravená rekonstrukce historického okamžiku, kdy se v pivovaru Bedřich Smetana narodil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámecký pivovar v Litomyšli

Zámecký pivovar v Litomyšli | Foto: Václav Žmolík | Zdroj: Český rozhlas

Syn sládka zámeckého pivovaru Františka Smetany Bedřich se v Litomyšli narodil 2. března 1824 v 10 hodin, v den kdy vrcholil masopust. Paní Smetanová prý ještě v předvečer nejveselejšího dne v roce do půlnoci tančila.

„My tu událost, která se stala před 190 lety, zopakujeme. Začneme tím masopustním veselím, budeme mít maškarní průvod, dětský maškarní bál a večer i maškarní bál pro dospělé, kde paní Smetanová i s Bedříškem ještě v bříšku bude tančit. Bude zde i sládek, její manžel a otec Bedřicha Smetany, František. A bude se tančit a veselit,“ říká mluvčí litomyšlské radnice Michaela Severová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Program oslav 190. výročí narození Bedřicha Smetany v Litomyšli, zjišťovala redaktorka Tereza Brázdová

Sobota bude ve znamení masopustního veselí, v neděli pak začne hlavní program oslav. Jeho organizátoři se podle Severové inspirovali větou z historických kronik:

„Otec byl prý právě na dvoře, když děvče přiběhlo se zprávou, že se narodil syn. A tu šťastný otec v samé radosti děvče chytil a tančil s ním po dvoře. Chtěl však, aby i jeho lidé sdíleli s ním tuto radost, proto dal na dvůr vyvaliti své chase sud piva a ta pak zpívajíc a tancujíc neméně radostně vítala příchod Bedřicha Smetany na svět...."

Pivo se podle mluvčí bude pít i tentokrát. „Pivo v sudech vyvalí pan starosta v roli sládka Františka na první zámecké nádvoří, vlastnoručně sud narazí. Jedinou změnou oproti událostem z roku 1824 bude to, že budeme vychutnávat místní pivo,“ popisuje.

Návštěvníky podle ní česká lidová veselice se zabíjačkovými hody, tradičním masopustním pečivem. K dobré náladě bude hrát kapela, vystoupí i improvizační divadlo a zdarma bude přístupný také rodný byt B. Smetany.

Tereza Brázdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme