Symbolem jižanského masopustu je King cake, skořicový koláč s Ježíškem uprostřed

Žádný masopust na jihu Spojených států se neobejde bez tradičních průvodů v maskách, kostýmech a bez honosných plesů. Jižanský karneval, známý jako Mardi Gras, má ale i specialitu, která nesmí chybět na žádném jídelním stole - King cake, nebo-li Královský koláč. V New Orleans a na louisianském venkově se peče už od konce 19. století.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na masopustní slavnosti v New Orleansu nesmí takzvaný Královský koláč chybět

Na masopustní slavnosti v New Orleansu nesmí takzvaný Královský koláč chybět | Foto: Julie Urbišová

Kynuté těsto a skořice, to jsou hlavní složky pro výrobu louisianského King caku.

Má tradiční oválný tvar a po celém povrchu je posypaný cukrem v barvách zdejšího karnevalu - fialové, zelené a žluté.

„Znám mnoho rodin, které by nikdy nesnědly King cake před svátkem Tří králů nebo po Mardi Gras. Je to zkrátka něco speciálního. Ale jsou tak dobré a oblíbené, že už se to těžko udržuje a jejich příchuť se rozšiřuje i do dalších zákusků," říká Kathleen McCulla.

Právě ona se svým týmem spolupracovníků letos přišla s nápadem uspořádat festival King caků. Sama byla překvapená, že podobný nápad ještě před nimi nikdo neměl. New Orleans je totiž proslulé svými festivaly. Snad každý víkend se ve městě něco slaví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o tradici Královských koláčů přímo v New Orleans zjišťovala Julie Urbišová

„Často máme King cake večírky, kde se s přáteli pořád dohadujeme, která pekárna má ten nejlepší koláč ve městě. Zjistili jsme, že v New Orleans je přes 110 pekáren, které King cake pečou, z toho jsme byli docela v šoku," vypráví.

Na festival dorazilo 21 z nich a na výběr nebyly jen tradiční skořicové koláče, ale i moderní variace s všemožnými příchutěmi.

„Máme King caky s tvarohem, s pekanovými ořechy, s čokoládou, s citrónovou, třešňovou, jablečnou nebo jahodovou náplní a také se šlehačkou. Pokud si lidé přejí ještě jinou speciální příchuť, snažíme se jim jejich přání vyplnit," vyjmenovává Tania Hughesová z pekárny Haydel´s.

Právě před jejich stánkem se tvoří jedna z největších front. Denně prodají okolo 500 Královských koláčů a další tisíce každý rok rozešlou do celého světa.

Na masopustní slavnosti v New Orleansu nesmí takzvaný Královský koláč chybět | Foto: Julie Urbišová

„Záleží na tom, jak je karneval dlouhý, to se každý rok liší, ale průměrně rozešleme poštou 40 až 60 tisíc King caků. Posíláme je všude po světě, do Francie, Španělska, Číny, zkrátka všude," dodává Tania.

Karneval dorazil na americký jih s francouzským obyvatelstvem koncem 18. století. Zhruba o sto let později už bylo Mardi Gras na celém Jihu největší událostí roku, a tou je dodnes.

Z masopustu, jaký známe v Evropě, převzal mnoho symbolů a tradic, jako jsou průvody v kostýmech a maskách. Jeho kulatý nebo oválný tvar připomíná korunu králů, kteří se vydali navštívit narozeného Ježíška. Každý louisianský King cake připomíná tuto událost plastovým miminkem alias Ježíškem ukrytým uvnitř koláče.

Julie Urbišová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme