Autobusové nádraží v Poděbradech dostane novou podobu. Začínají tam stavební práce

Obyvatelé i návštěvníci Poděbrad si už letos na podzim budou moci vyzkoušet služby nového autobusového terminálu. Největší investiční akci letošního roku začnou pracovníci vítězné firmy převádět z papíru do reality právě dnes. Rušno bude nejen před odbavovací halou tamního vlakového nádraží, ale také v přilehlých poděbradských ulicích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palackého ulice v Poděbradech

Palackého ulice v Poděbradech | Foto: Poděbrady

Nejdůležitější z balíku připravených investic, na které městu přispěla Evropská unie, je vybudování nových autobusových zastávek.

„Terminál se zhruba šesti zastaveními, které budou vlastně jednoduchým způsobem přecházet k železničnímu nádraží,“ popisuje budoucí podobu výstupního i nástupního autobusového terminálu poděbradský starosta Ladislav Langr z Volby pro Poděbrady.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novou podobu dostane autobusové nádraží v Poděbradech. Zahájení stavebních prací je naplánované právě na dnešek. Podrobnosti zjišťoval redaktor Michal Trnka

Autobusové nádraží se tak posune blíž k odbavovací hale Českých drah. Plocha se stávajícími zastávkami se pak přemění na parkoviště zhruba pro 45 aut. Stále víc lidí jezdí totiž z Poděbrad a okolních obcí za prací do Prahy vlakem, a parkovacích míst v okolí je tak nedostatek.

„A ještě v rámci tohoto programu se pokoušíme získat nějakou menší dotaci na parkoviště Park and Ride,“ doplňuje starosta.

Pokud se tento typ parkoviště podaří vybudovat, zvýší se počet odstavných míst v okolí poděbradského nádraží o dalších 30. Součástí projektu je také propojení několika slepých ulic v této lokalitě.

Obyvatelé Poděbrad si hodně slibují zejména od propojky Družstevní a Jiráskovy ulice. „Dálkové autobusy už nebudou muset projíždět středem města, mohou jet po okraji. Tím pádem se odlehčí centrální části,“ říká starosta Poděbrad.

„A současně ti lidé, kteří jedou do Poděbrad od Pátku přes železniční přejezd, už také nemusí jet složitě přes ulici Palackého a Riegrovo náměstí a pak zpátky k nádraží, ale budou moci zahnout přímo tam, kam potřebují. Třeba k železniční stanici,“ dodává Ladislav Langr.

Modernizaci autobusových nádraží chystají i některá další středočeská města. Třeba v Kolíně by už brzy mělo jít přestoupit z vlaku na autobus takzvaně suchou nohou.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme