Jihočeské nemocnice očekávají kvůli zrušeným poplatkům ztrátu až 100 milionů korun

Zrušení poplatku za pobyt v nemocnici se projeví v hospodaření nemocnic. Konkrétně jihočeské nemocnice očekávají celkovou ztrátu kolem 100 milionů korun. Poplatek nemusí pacienti platit od 1. ledna. Nemocnice na tom už teď tratí statisíce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Jindřichův Hradec

Nemocnice Jindřichův Hradec | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová | Zdroj: Český rozhlas

„U strakonické nemocnice bude výpadek, který ještě s poplatkem, třeba pokud by se zrušil poplatek za pohotovost, tak se bude sumární částka pohybovat kolem 10 milionů korun. Pan hejtman sám uvedl, že v rámci Jihočeského kraje za všechny jihočeské nemocnice to znamená částku kolem 100 milionů korun,“ říká starosta Strakonic a krajský zastupitel za hnutí Jihočeši 2012 Pavel Vondrys.

Stále přitom zůstávají v platnosti poplatky za pohotovost a v lékárnách. Také nemocnice v Jindřichově Hradci počítá výhledově s podobnou ztrátou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Martin Pokorný

„Za měsíc leden činil propad 780 tisíc, to znamená, že jestliže 780 tisíc bychom vynásobili 12, tak jsme na nějakých téměř 10 milionech,“ přibližuje její ředitel Miroslav Janovský.

Celkový propad jihočeských nemocnic se bude letos pohybovat kolem 100 milionů korun. Jihočeský kraj jako jejich stoprocentní akcionář přitom podobnou částku do nemocnic posílá na nákup přístrojů nebo na stavební úpravy.

Jihočeský kraj vlastní osm nemocnic – v Dačicích, Prachaticích, Českém Krumlově, Strakonicích, Jindřichově Hradci, Táboře, Písku a v Českých Budějovicích.

„Nemocnice budou omezeny ve svých možnostech investovat, protože tento výpadek je pro nás docela kritický. Doufám, že vláda tak, jak slibuje, bude řešit tento problém úpravou úhradové vyhlášky,“ upozorňuje krajská radní pro oblast zdravotnictví Ivana Stráská z ČSSD.

Jak by legislativní změna měla vypadat, vysvětluje hejtman Jiří Zimola z ČSSD: „Navýšením plateb za státní pojištěnce, tedy za ty, kteří neodvádí státní pojištění a státní pojištění za ně odvádí stát. Tady si myslím, že to je jediná možná cesta, jak ,dosypat‘ peníze do krajských nemocnic. A já si přeji, aby se tak stalo co nejdříve.“

Zatím ale není možné odhadnout, jak rychle by mohl být takový krok na půdě sněmovny schválen. Jihočeské nemocnice ještě loni hospodařily se ziskem.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme