Regionální muzeum v Litomyšli se mění zvenku i zevnitř, zpřístupněno bude v červenci

Litomyšl prochází v poslední době velkými změnami. Kromě nové Jiráskovy ulice se mění například i Regionální muzeum. Dostává novou, moderní přístavbu a původní historická budova se zase mění uvnitř. První návštěvníky se muzeum chystá přivítat v červenci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Regionální muzeum v Litomyšli

Regionální muzeum v Litomyšli | Foto: Krásné Česko

Ještě před pár měsíci byl vedle Regionálního muzea v Litomyšli jen malý dvůr. Dnes už tento prostor zaplnila zbrusu nová přístavba, která budoucí návštěvníky zaujme třeba netradičně pojatým interiérem.

„Myslím, že ta přístavba vypadá úžasně, zatím je to tedy hrubá stavba, to znamená, že zvenku bude ještě vypadat trochu jinak, protože nemá definitivní opláštění,“ říká ředitel Regionálního muzea v Litomyšli René Klimeš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o postupu přestavby Regionálního muzea v Litomyšli zjišťovala Tereza Brázdová

„Interiér bude zcela netradičně černý, a měl by být opravdu zajímavý a pozoruhodný. Bude tady vstupní foyers, pokladna, malý obchod a také šatna pro návštěvníky muzea,“ dodává.

Úpravy se týkají také historické budovy muzea. Podle původních plánů zde měl vzniknout nový suterénní objekt, ale během průzkumů byly nalezeny zbytky původního středověkého města, datované okolo 16. století.

„To, co nás překvapilo, byla dochovalost architektonických konstrukcí, což vedlo k tomu, že konstrukce musely být zachovány. Máme tady například původní hradbu, zřejmě ze 14. století, a řadu pozůstatků měšťanských domů ze 16. až 17. století.,“ popisuje Klimeš.

Právě tyto základy středověkých domů lidé uvidí díky velkému prosklenému oknu, které se nachází v historické budově a nabízí tak pohled do suterénu. Možné budou i prohlídky původního města.

„Plánujeme, že sem budeme vodit i malé poučené skupinky, řekněme čtyř lidí, kteří si budou moci tuto pozoruhodnou záležitost prohlédnout v doprovodu průvodce,“ uvádí René Klimeš.

Anna Maňourová, Tereza Brázdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme