V Praze začal festival Jeden svět, nabízí 106 filmů o lidských právech

Maraton 106 filmů o lidských právech odstartoval v pražském kině Lucerna. Letošní festival Jeden svět představí divákům snímky z 54 zemí. Hlavním tématem šestnáctého ročníku je práce. Přehlídka se ale nevyhýbá ani aktuálním událostem. V metropoli potrvá do 12. března, odtud se přesune do dalších 33 měst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dagestánská právnička Sapijat Magomedovová  převzala při zahájení festivalu Jeden svět cenu Homo Homini za prosazování lidských práv

Dagestánská právnička Sapijat Magomedovová převzala při zahájení festivalu Jeden svět cenu Homo Homini za prosazování lidských práv | Zdroj: ČTK

Slavnostní zahájení doprovodilo i udílení ceny Homo Homini za prosazování lidských práv. Získala ji pětatřicetiletá dagestánská právnička Sapijat Magomedovová.

Festival zahájil snímek Horníci pod palbou, který v Lucerně uvedl jeho režisér Rehad Desai. Tvůrci v roce 2012 dokumentovali stávku horníků z jihoafrického platinového dolu Mirakana. Několikadenní protest ukončil brutální zásah policie.

"Napínavý snímek v souvislosti s právě probíhající další vlnou podobných protestů v JAR získává nový rozměr. Tvůrci se ho dnes navíc snaží nabídnout soudu jako důkazní materiál při hledání viníků masakru," uvedla ředitelka festivalu Jeden svět Hana Kulhánková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitelka festivalu Jeden svět Hana Kulhánková v pořadu Stalo se dnes

Práce jako hlavní téma spojuje i dalších 15 filmů. Zachycují vyhoření, zaměstnání jako zdroj štěstí i utrpení, nedostatek pracovních míst, chudobu, migraci, tlak na zaměstnance asijských i evropských továren.

„Podle nás je téma práce na jednu stranu velmi nadčasové a na druhou stranu si myslíme, že v současné době se práce opravdu začala týkat naprosto všech - jak lidí, kteří práci mají, tak lidí, kteří práci hledají nebo ji nemohou po dlouhou dobu najít,“ vysvětlila Kulhánková, proč zvolili pro 16. ročník právě toto ústřední téma.

V hlavní soutěži na diváky čeká 12 snímků. Vítěze vybere porota, v níž usednou režisér Fernand Melgar, Khanna jako ředitelka největšího lidskoprávního festivalu v Africe Tri Continental, kanadská filmařka Katerina Cizeková a dokumentarista Radovan Síbrt. Dalších 12 filmů soutěží v kategorii Máte právo vědět. O výherci rozhodne Porota Václava Havla.

Promítání každý večer doplní také debaty s hosty festivalu. Výběr filmů může divákům usnadnit aplikace, kterou si mohou stáhnout do svého mobilu. "Po zodpovězení několika úvodních otázek každému doporučí filmy dle jeho diváckého vkusu," uvedli pořadatelé.

Z filmu Tibet – oheň v zemi sněhu | Foto: Jeden svět

ČTK, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme