Pavel Vrba chce tým naučit svůj styl. Hráče budu tlačit i při tréninku, říká

Trenérem národního týmu je Pavel Vrba už dva měsíce, ale fotbalisty, které si do něj vybral, vidí pohromadě poprvé až teď. A před zápasem proti Norsku, při kterém už bude pod hrou reprezentace podepsaný, má jen zlomek času na to, aby mužstvo svůj rukopis opravdu naučil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Vrba na svém prvním tréninku ve funkci reprezentačního trenéra

Pavel Vrba na svém prvním tréninku ve funkci reprezentačního trenéra | Zdroj: ČTK

„Asi těžko můžeme něco změnit okamžitě. Vycházím z kvality hráčů a jsem přesvědčen, že na určité návyky a pokyny dokážou reagovat okamžitě. Mám nějaké myšlenky a chci, aby měli hráči v určitých částech utkání nějaké postavení. Budu je do toho tlačit už při tréninku,“ sděluje svou představu Pavel Vrba

Reprezentační trenér si ale není jistý, jestli se to v celé kráse ukáže už ve středu večer při jeho reprezentační trenérské premiéře. Jisté je to, že tíhu odpovědnosti za změnu hry národního k lepšímu nese Vrba v podstatě úplně na svých ramenou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nad novým herním stylem fotbalové reprezentace se zamyslel Jan Kaliba

Hráči se totiž nemění, očekávané mávnutí kouzelným proutkem bude spočívat jenom ve způsobu jejich vedení a v pokynech, které budou od nového realizačního týmu a jeho šéfa Vrby dostávat.

„Podle té nominace vidíte, že český rybník není až tak velký. Trenér Bílek vyzkoušel strašné množství hráčů a trenér Vrba to první nominací potvrdil. To ale neznamená, že se to nebude měnit. Spousta hráčů dorůstá, zajímaví kluci jsou i v jednadvacítce, ale rychle to nebude,“ všímá si kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický.

Úplně bleskové nemusí být ani získávání nové tváře, které právě teď u národního týmu startuje. Vrbovou výhodou a oporou se může stát jeho práce z minulých let, kdy se mnoho jím v Plzni vedených fotbalistů propracovalo do reprezentačního mužstva.

Čtveřici Darida, Rajtoral, Kolář a Limberský teď jejich bývalý klubový trenér pozval i do svého národního výběru.

Reprezentační kouč Pavel Vrba se stal i trenérem roku | Foto: ČTK

„Jde o zažití určitých pokynů, které budou jinačí, než bývaly. Spousta hráčů to hraje v klubech, tak si nemyslím, že by s tím hráči měli mít nějaký velký problém. V klubech jsou vedení do ofenzivního fotbalu. Čtyři hráči mě zažili v Plzni, tak u těch to bude vidět hned,“ předpokládá Pavel Vrba.

Ale protože zdaleka ne všichni reprezentanti hráli za Plzeň, Vrba chce být od začátku důsledným panem učitelem. Proto od něj dostali reprezentanti ještě před prvním srazem domácí úkoly. „Týkalo se to soupeře, taktiky a programu,“ přiznává obránce Michal Kadlec.

Kvalifikace začíná už v září

Reprezentanti teď mají jeden půlroční semestr na to, aby formou domácích úkolů, teoretických seminářů i praktických cvičení Vrbovo pojetí fotbalu nastudovali.

9. září přijde první ostrý test, ve kterém budou ukazovat, jak to všechno zvládli. Coby nesmlouvaví zkoušející dorazí do Česka k zápasu kvalifikace o postup na Euro 2016 fotbalisté Nizozemska.

Umístění české fotbalové reprezentace na žebříčku FIFA (1994 - 2013) | Foto: ČTK

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme