Krym v 10 otázkách a odpovědích

Krym plní zpravodajství posledních dnů. Poloostrov v Černém moři má složitou minulost i současnost. Zorientujte se s námi stručně a rychle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na budově parlamentu v Simferapolu vlaje kromě krymské vlajky také ruská

Na budově parlamentu v Simferapolu vlaje kromě krymské vlajky také ruská | Zdroj: Reuters

1. Jaké má Krym postavení v rámci Ukrajiny?

Většinu ostrova tvoří autonomní republika Krym.

2. Proč má Krym status autonomní republiky?

Krym byl jako autonomní republika od roku 1921 součást SSSR. Po deportacích původního obyvatelstva v roce 1945 byla autonomie zrušena. Obnovila se až v roce 1991, kdy už byl Krym součástí Ukrajinské republiky v rámci SSSR.

3. Kdy se stal Krym součástí Ukrajiny?

V roce 1954, tedy stále v éře SSSR. Poloostrov daroval Ukrajině tehdejší generální tajemník KSSS Nikita Chruščov, který byl napůl Ukrajinec.

Ruská vojenská přítomnost na Krymu | Foto: Český rozhlas

4. Kdy se Krym dostal pod ruskou nadvládu?

V 18. století, kdy Rusko pod vládou Kateřiny Veliké dobylo jižní Ukrajinu a Krym na tehdejší Osmanské říši.

5. Spadá Sevastopol pod správu Krymské autonomní republiky?


Ne. Spadá přímo pod správu ukrajinského hlavního města Kyjeva.

Aktuální zpravodajství z Krymu

Číst článek


6. Proč mají Rusové základnu v přístavu Sevastopol, tedy na ukrajinském území?

V Sevastopolu má základnu ukrajinské i ruské námořnictvo. Při rozpadu SSSR v roce 1991 souhlasil tehdejší prezident Boris Jelcin, aby se Krym stal součástí Ukrajiny s podmínkou, že zde bude nadále základna ruské černomořské flotily. Toto má platit do roku 2042. Rusové zároveň budují základnu v Novorossijsku na svém území.

7. Je nějak omezen počet ruských vojáků v Sevastopolu?

Ano. Podle dohody může mít ruská černomořská flotila 25 tisíc vojáků. Musejí se ale zdržovat pouze na základně a nesmějí se pohybovat po Krymu.

Ruský křižník Moskva, který by měl převzít velení nad ruskou flotilou u syrských břehů | Foto: Reuters

8. Jak silná je ruská černomořská flotila?

Většinu flotily tvoří lodě určené k námořním bitvám. Vlajkovou lodí flotily je raketový křižník Moskva z přelomu 70. a 80. let, který patří k nejsilněji vybaveným lodím ruského námořnictva. Křižník Kerč je druhou nejsilnější lodí, slouží už 40 let. Ve flotile jsou kromě velkých protiponorkových lodí, trojstěžníků i dieslové útočné ponorky.

9. Jaká je struktura obyvatelstva na Krymu?

Na Krymu žijí asi 2 miliony obyvatel. Z 58,5 % ho tvoří Rusové, 24,4 % jsou Ukrajinci a krymských Tatarů je 12,1 % (údaje pocházejí ze sčítání lidu v roce 2001).

10. Kdo jsou Krymští Tataři?

Někdy jsou považování za podskupinu Tatarů. Na Krymu sídlili od 12. století., v roce 1453 založili Krymský chanát. V 16. století vypálili Moskvu, jejich nájezdy vedly téměř k vylidnění jižní a východní Ukrajiny. V roce 1783 byl Krymský chanát připojen k Rusku. Krymská válka (1853–1856) a její následky vedly k odlivu Tatarů, zejména do Turecka. Masivní deportace Tatarů z Krymu nastaly v době 2. světové války, kdy je Stalin prohlásil za kolaboranty. Tataři byli vyhnáni do Uzbekistánu, na Sibiř a na Ural. Krymští Tataři se začali vracet od roku 1989, v rámci perestrojky.

Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme