Pět postelí na pokoji a dvě různé vlajky, tak bydlí v Soči čeští sledgehokejisté

Paralympiáda, která v pátek začne v Soči, není jen o sportovních výkonech. Účastníci, mezi nimi i osmnáct českých reprezentantů, potřebují pro vrchol sezony a v mnohých případech i kariéry, také odpovídající zázemí. To si teď čeští sledge hokejisté upravují a zdobí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paprsek světla, maskot paralympijských her

Paprsek světla, maskot paralympijských her | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Na prvním místě je kvalitní bydlení. V hlavní olympijské vesnici českou rezidenci velmi snadno najdete podle vlajek a také zástavy středočeské obce Pátek. Ta je domovem kapitána sledge hokejistů Zdeňka Šafránka.

„Přišel za mnou starosta se zástupkyní a řekli mi, že by mi chtěli potřást rukou a dát mi s sebou suvenýr. Dali mi vlajku, kterou nedostává jen tak někdo. Řekl jsem, že ji pověsím na balkoně. To jsem udělal a starostovi pošlu fotky,“ slibuje kapitán sledge hokejistů.

Česká výprava tráví čas v domech, které obývali o několik dní dřív olympionici. Žádné zvláštní požadavky na vybavení reprezentanti neměli.

Přehrát

00:00 / 00:00

S českými sledgehokejisty je v Soči Pavel Petr

S jedinou a dost pochopitelnou výjimkou. „Jediným požadavkem byla bezbariérovost, což tu splnili úplně bez problémů. Výtahy, perfektní pokoje, které jsou dělané pro další nastěhování,“ popisuje ubytování Zdeněk Šafránek.

Pokoje jsou zpravidla pro dva sportovce. Stoprocentně to neplatí jen právě v případě národního týmu sledge hokejistů.

„Jeden pokoj byl největší, tak jsme si řekli s klukama, že si sem nastěhujeme pět postelí. Jsme parta, která si dělá legrácky, tak jsme tady spolu,“ vysvětlil netradiční věc Zdeněk Šafránek.

Na startu sjezdu jsou všichni bledí, říká paralympionik Oldřich Jelínek

Číst článek

Po celou dobu paralympiády ale nejsou její účastníci jen uzavřeni na pokojích. Musí i relaxovat a nabírat síly. „Je tu posilovna, herna. Jsou tam i spinningová kola přímo na trénink pro vozíčkáře,“ popsal vybavení gólman Libor Hulín.

Hladem určitě nikdo z účastníků her díky místní kuchyni netrpí. „Je tam výběr jakékoli kuchyně. Člověk si může vybrat, co kaloricky potřebuje až po ‚sladkou tečku‘, kdy si někdo vezme kousek melounu, ananas nebo kousíček dortíku,“ říká na závěr Libor Hulín.

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme