Rusko v reakci na možné sankce pohrozilo zabavením majetku firem ze Západu

V horní komoře ruského parlamentu, Radě federace, se objevily návrhy na odvetná opatření v případě, že Spojené státy a evropské země uvalí na Rusko sankce kvůli Ukrajině. Senátoři navrhují například konfiskaci majetku západních společností na území Ruské federace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Krym, Rusko, armáda

Ukrajina, Krym, Rusko, armáda | Zdroj: Reuters

Rada federace připravuje symetrickou a adekvátní odpověď na případné sankce, prohlásil předseda ústavního výboru Rady federace Andrej Klišas.

Tato reakce by mohla mít podobu zákona, který by vládě a prezidentovi dal možnost zmrazit nebo i konfiskovat majetek, účty a aktiva amerických společností i firem z těch zemí, jež se k sankcím připojí.

Andrej Klišas tvrdí, že to plně odpovídá evropským standardům. Poukázal přitom na případ konfiskace majetku na Kypru.

Podle agentury RIA Novosti by se chystaný zákon mohl týkat o majetku soukromých osob. Zatím se návrhem zabývají parlamentní právníci.

Západ zvažuje sankce proti Rusku po vpádu ruských jednotek na ukrajinský Krym. Podle amerických médií se uvažuje o nevydávání víz odpovědným ruským činitelům, o ekonomických omezeních či o zmrazení majetku ruských institucí. Evropská unie navrhuje pozastavit jednání s Ruskem o liberalizaci vízového režimu.

Krymské úřady odmítají jednání s vládou v Kyjevě, trvají na referendu

Číst článek

Obamovo řešení pro Krym: stažení ruských jednotek a vyslání pozorovatelů

Číst článek

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme