Protesty na Ukrajině režírovali Američané, myslí si český senátor Doubrava

Zatímco oficiální hlas české diplomacie mluví v souvislosti s děním na Ukrajině o „vojenské intervenci v rozporu s mezinárodním právem“, senátor Doubrava (Severočeši.cz) to vidí jinak. Je přesvědčen, že protivládní protesty, které předcházely změně režimu v Kyjevě, byly režírovány „americkou rukou“ a postup Rusů schvaluje. Doubrava to řekl ve vysílání ČRo Plus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé projevují v Kyjevě pietu vůči obětem násilných střetů

Lidé projevují v Kyjevě pietu vůči obětem násilných střetů | Zdroj: Reuters

Doubrava se netají sympatiemi v současnému postupu Rusů na Ukrajině.

Na základě televizních záběrů usuzuje, že při protestech v centru Kyjeva šlo „o něco úplně jiného, než se oficiálně prezentuje“.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Ukrajině ve vysílání ČRo Plus mluvili senátoři Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) a Jaroslav Kubera (ODS)

„Podívejte se, kdo napadal koho. Tam vidíte, že policisté, kdyby bývali chtěli použít násilí, tak ho použili. Ale oni to nebyli, byly to ty bojůvky – já jsem přesvědčený, že je tam navezli i ze širokého a dalekého okolí – kteří tam napadali policisty dlažebními kostkami, železnými tyčemi, ohněm a tak dál,“ poznamenal senátor.

Nepokoje na Ukrajině začaly v Kyjevě na konci listopadu. Lidé začali proti vládě demonstrovat kvůli tomu, že zastavila přípravy podpisu asociační dohody s Evropskou unií.

Rusko by mohlo v reakci na případné sankce zabavovat majetek firem ze Západu

Číst článek

Násilí vyvrcholilo na konci února, kdy v ulicích Kyjeva přišly při protestech o život desítky lidí a další stovky se zranily. Většina obětí byli demonstranti, ale zranění a mrtví byli i na straně pořádkových sil.

Doubrava se zcela ztotožňuje s hodnocením ruského prezidenta Vladimira Putina, podle něhož Majdan, jak se kyjevskému náměstí a přeneseně i celému reformnímu hnutí na Ukrajině přezdívá, ovládají neonacistické, nacionalistické a antisemitské síly.

Český senátor poukazuje třeba na vlajky nacionalistických banderovců, které vlály v Kyjevě i při pražských demonstracích na podporu tamních demonstrantů.

Jaroslav Doubrava | Foto: senátní stránky

V souvislosti s ukrajinským převratem pak mluví o předem připraveném scénáři. „Já v tom dokonce vidím i americkou ruku, americký nápad, americkou činnost. Podívejte se, jakým způsobem se postupovalo v Bělehradě. A podívejte se na porovnání fotografií, je to jedno a totéž, takže já si nemyslím, že to byly jenom ty bojůvky,“ dodal.

Doubrava, který byl za minulého režimu členem KSČ a později i nástupnické KSČM, se brání také přirovnávání dění na Krymu k invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.

Argumentoval, že Rusy vyzval Viktor Janukovyč, který je podle něj legitimním prezidentem Ukrajiny, a akce je podle něj zaměřená na obranu ruskojazyčné většiny na Krymu.

I senátor za ODS Jaroslav Kubera má pochybnosti o legitimnosti převratu na Ukrajině, na současné dění se však dívá jinak. „Tam prostě Rusko hájí nikoli zájmy Rusů žijících na Krymu, ale zájmy svoje, to je naprosto evidentní,“ podotkl.

Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme