Návštěva baziliky i beseda se studenty. Prezident Zeman je v Olomouckém kraji

Třídenní návštěvu olomouckého regionu dnes zahájil prezident Miloš Zeman. Během prvního dne diskutoval se zástupci kraje a se studenty. Navštívil také známé poutní místo na Svatém Kopečku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman navštívil baziliku na Svatém Kopečku

Prezident Miloš Zeman navštívil baziliku na Svatém Kopečku | Foto: Ivo Opletal

V bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku se prezident setkal s arcibiskupem Janem Graubnerem.

„Já už jsem tady poněkolikáté. Samozřejmě, že se mně tady líbí, jinak bych sem nejel. Bylo to zařazeno do mého programu, ale já bych pokládal za nerozumné, kdyby Svatý Kopeček nebyl zařazen do návštěvy Olomouckého kraje hned první den,“ řekl Zeman.

Protože je popeleční středa, kterou v křesťanské tradici začíná období půstu, vyžádal si prezident od arcibiskupa takzvaný popelec, tedy znamení popelem. „To je dokonce poprvé v mém životě. Každý z nás, bez ohledu na věk, občas něco prožívá poprvé,“ dodal Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Besedu se studenty sledovala i redaktorka Blanka Mazalová

Na Svatém Kopečku na Miloše Zemana čekalo více než sto lidí. „Je to od něho krásné, že přijel. Jsem rád, že jsem ho viděl. Je to takové zpestření jinak nudného Olomouckého kraje,“ svěřil se jeden z přihlížejících.

„Určitě je to pro městskou část Svatý Kopeček obrovská událost, protože co jsme mapovali v minulosti, tak žádný z českých nebo československých prezidentů nenavštívil nikdy poutní místo nebo vůbec městskou část Svatý Kopeček,“ upozornil místní prodejce.

Doprava i nezaměstnanost

Ještě předtím se prezident setkal se zástupci Olomouckého kraje. Řeč byla například o vysoké nezaměstnanosti. Nová pracovní místa by podle hlavy státu mohla přinést stavba kanálu mezi Dunajem, Odrou a Labem.

Zeman také poukázal na to, že spojení Olomouce s Hradcem Králové a Prahou je v nedohlednu. Příčinou ale podle něj není nedostatek peněz: „Ve fondu dopravní infrastruktury je dnes zhruba 70 miliard korun. Problémem není ani tak finanční zajištění, jako spíše nedostatečná projektová příprava a v neposlední řadě výkup pozemků.“

Tunel pod Červenohorským sedlem, který by spojil Jesenicko s ostatními regiony, pak podle Zemana nemá smysl bez napojení na silniční síť v Polsku. O projektu chce informovat polského prezidenta Bronislawa Komorowského, se kterým chystá setkání na začátek dubna.

Moc krátká, hodnotili studenti besedu

Po dopoledním programu na hejtmanství navštívil Miloš Zeman také Slovanské gymnázium v Olomouci, kde se zúčastnil besedy se studenty. Už před polednem se kolem školy pohybovali členové prezidentské ochranky a policisté.

Na gymnáziu věděli o návštěvě hlavy státu od poloviny ledna, nijak zvlášť se ale prý nepřipravovali.

„Žáky jsme nevybírali, oni se přihlásili sami podle svého zájmu. Protože máme dostatečně velkou prostoru, tak je tam každý, kdo chtěl. Přijede jejich nejvyšší představitel, tak si myslím, že mají právo zeptat se na cokoliv. Samozřejmě že jsme na dnešek školu trošku přizdobili,“ přiblížil ředitel Radim Slouka.

V budově Slovanského gymnázia v Olomouci diskutoval prezident Miloš Zeman se studenty | Foto: Blanka Mazalová

V tělocvičně na Miloše Zemana čekalo na 500 studentů. Řešilo se euro, situace v Evropské unii i aktuální dění na Ukrajině.

„Co se týče Ukrajiny, řekl bych provokativně – vláda se nesestavuje na náměstí. Vláda se nesestavuje ani na náměstí na Majdanu, tedy v Kyjevě, ani na náměstí ve Lvově. Vláda vzniká na základě výsledků svobodných voleb,“ řekl Zeman studentům.

„A já jsem přesvědčen o tom, že na Ukrajině by měly co nejdříve proběhnout svobodné volby, nejlépe pod dohledem a silnou kontrolou Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, že i Česká republika by se posláním početné pozorovatelské mise měla na této kontrole podílet, protože tady samozřejmě máte riziko, že volby mohou být falšovány,“ dodal.

Po zhruba půl hodině musela debata skončit. Někteří studenti byli spokojeni, jiní čekali víc: „Myslím, že nám řekl docela zajímavé věci. Možná to bylo trochu krátké, bylo málo možností na otázky, ale to se dá asi pochopit vzhledem k tomu, že je to prezident a má nabitý plán.“

„Možná mě trochu mrzí, že nikdy neodpověděl přímo na otázku, která mu byla položena,“ podotkla jedna ze studentek. Z návštěvy Slovanského gymnázia si prezident Miloš Zeman odnesl publikace o historii i současnosti školy.

Dopravní komplikace

Během prezidentovy návštěvy může řidiče v Olomouckém kraji překvapit kolona rychle jedoucích aut s modrými majáky. Policie proto vyzývá k větší opatrnosti na cestách.

„Především by si měli hlídat častěji ve zpětných zrcátkách to, co se děje za nimi, ale samozřejmě dbát zvýšené pozornosti i dění kolem před jejich vozidly. Jakmile spatří jakékoliv vozidlo s majáčkem, měli by zpomalit a umožnit bezpečný průjezd všech takto označených vozidel,“ varoval policejní mluvčí Josef Bednařík.

Blanka Mazalová, Zdeňka Jílková, Radka Kvasničková, Monika Pustovková, Ivo Opletal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme