Náročná modernizace železniční trati České Budějovice - Nemanice je u konce

Správa železniční dopravní cesty dnes představila zmodernizovanou trať z Českých Budějovic do Nemanic. Úpravy trvaly tři roky a omezily nejen provoz na železnici, ale také motoristy v Českých Budějovicích. Modernizace totiž zasáhla některé důležité silniční tepny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rekonstrukce železniční trati

Rekonstrukce železniční trati | Foto: Karel Chlumec

Ředitel stavby Radomír Barták označil za nejsložitější stopadesátimetrový úsek v Pekárenské ulici.

„Dvojmostí, ulice Pekárenská a přes vlečku do Ferony. V této části jsme museli zkoordinovat veškeré činnosti i ze stavebního hlediska. Zemařské, mostařské, v neposlední řadě i elektrikářské, museli jsme provizorně zajišťovat základy trakčních stožárů,“ popsal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O modernizaci železniční trati z Českých Budějovic do Nemanic informoval reportér Václav Malina

Tři roky trvající rekonstrukce stála zhruba tři čtvrtě miliardy korun. Modernizace úseku v délce necelých tří kilometrů přinesla větší bezpečnost provozu. O ni se postarají například nová zabezpečovací zařízení a zrušení nebo úprava úrovňových silničních přejezdů.

Avizovanou vyšší rychlost přepravy ale zatím cestující nepocítí, vysvětlil Mojmír Nejezchleb ze Správy železniční dopravní cesty.

„Je tady stodvacítka a je tady i úsek Nemanice – Ševětín nachystaný na stočtyřicítku. Ale ten úsek je relativně krátký, tady se zvýšení rychlosti příliš neprojeví. Z hlediska cestujících jde především o nová nástupiště, bezbariérovost,“ informoval.

Státní organizace Správa železniční dopravní cesty může na modernizaci železniční trati České Budějovice - Nemanice dostat z Evropské unie až 71 procent nákladů na tuto stavbu.

Václav Malina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme