Venezuela si připomíná rok od smrti Cháveze. Maduro viní Panamu ze spiknutí

Venezuelský prezident přerušuje diplomatické a obchodní vztahy s Panamou. Nicolas Maduro tvrdí, že proti němu panamská vláda vede spiknutí s cílem vyvolat v zemi zahraniční intervenci. Roztržka přišla v době, kdy si Venezuela připomíná rok od smrti Huga Cháveze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venezuela vzpomíná na Huga Cháveze

Venezuela vzpomíná na Huga Cháveze | Zdroj: Reuters

Panamského prezidenta nazval Maduro lokajem, který nereprezentuje svůj lid. Opřel se do něj před veřejností a zahraničními hosty, při vzpomínce na Huga Cháveze.

„Rozhodl jsem se přerušit všechny politické a diplomatické vztahy s Panamou a zmrazit veškeré obchodní styky. Nikdo se nebude trestuhodně pouštět do konspirací proti naší zemi a žádat proti nám intervenci. Kdo si chce zahrávat s Venezuelou? My mu ukážeme!“ hřímal Maduro.

Odvolal se na zprávy, které prý zaznamenala venezuelská diplomacie. Ví se také, že panamští diplomaté chtěli téma sílící krize ve Venezuele předložit na zasedání Organizace amerických států.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci sleduje zpravodaj Českého rozhlasu v Jižní Americe David Koubek

Panamský prezident Ricardo Martinelli Madurovo obvinění odmítá. Prohlásil, že venezuelská hlava státu chce jen odlákat pozornost od problémů, které sužují jeho zemi.

Hugo Chávez a jeho dědictví Venezuelu stále rozdělují. V mnoha městech se konají akce k uctění památky bývalého prezidenta. Do ulic se ale znovu chystají i protivládní demonstranti. Protesty nepolevily ani v době prodlouženého karnevalového volna. Za poslední tři týdny při nich zemřely skoro dvě desítky lidí. Protesty jsou nejsilnější za posledních 10 let.

Dále se horší i ekonomická situace. Šéf svazu chemického průmyslu oznámil, že kvůli neschopnosti platit zahraničním dodavatelům hrozí nedostatek chemických látek důležitých pro výrobu léků, potravin nebo úpravu pitné vody. Podniky prý dluží už 650 milionů dolarů a průměrně jsou 288 dní po splatnosti. Mimo jiné proto, že nestačí devizové příděly, které mají pro dovoz cizího zboží.

Ministr zahraničí Elías Jaua odmítl, že by země potřebovala pomoc od mezinárodních vyjednavačů. Podle médií měl takovou nabídku přivézt speciální poradce brazilské prezidentky. Ten do Venezuely přijel oficiálně na vzpomínkovou akci na Cháveze.


Zvětšit mapu

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme