Niger vydal Kaddáfího syna Saadího do Libye. Čeká ho soud

Saadí Kaddáfí, uprchlý syn bývalého libyjského diktátora, je zpátky v Tripolisu. Do Libye ho vydaly úřady Nigeru, kam Saadí uprchl po pádu režimu svého otce v roce 2011. V Libyi už čeká na soud Saadího bratr Sajf al-Islám, kterého zadržuje jedna z ozbrojených skupin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saadí Kaddáfí na archivním snímku z roku 2005

Saadí Kaddáfí na archivním snímku z roku 2005 | Zdroj: Reuters

Letadlo, které převáželo Saadího, dosedlo na letiště v Tripolisu nad ránem. Nyní je už uprchlý Kaddáfího syn v rukou libyjské soudní policie.

Niger poskytoval Saadímu azyl, údajně pobýval v ubytovacím zařízení vlády pro hosty, a tamní úřady dlouho odmítaly Saadího do Libye vydat. Proč se teď postoj Nigeru obrátil, není úplně jasné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček v Dopoledním Radiožurnálu

Možné je, že ustoupil tlaku Interpolu, který vydal na Saadího mezinárodní zatykač. Nebo také to, že se údajně Kaddáfího syn zapletl s drogovým kartelem, který ho měl dostat z Nigeru do Mexika.

Úřady viní oba syny bývalého diktátora z podílu na ozbrojených zásazích proti demonstrantům během revoluce před třemi lety a hrozí jim za to trest smrti.

Bonviván a fotbalista

Saadímu Kaddáfímu je dnes 40 let, v době revoluce vedl speciálně ozbrojené jednotky. Zároveň byl ale černou ovcí Kaddáfího rodiny. Platil za velkého bonvivána, neustále se zajímal o drogy, o ženy a často pořádal velké party, a to i v Nigeru.

Navíc se také angažoval ve fotbale, vlastnil prvoligové libyjské týmy a sám také fotbal hrál. Zkoušel to například i v italském Perugiu, kde ale neprošel antidopingovými testy. Poradcem mu tehdy byl Diego Maradona a osobním trenérem sprintér Ben Johnson.

Jedna z věcí, ze které tak Libyjci Saadího viní, je právě to, že obrovské částky ze státního rozpočtu šly na jeho osobního koníčka.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme