Izrael zadržel loď s dodávkou zbraní do palestinské Gazy, náklad je z Íránu

Izrael v Rudém moři zadržel loď s nákladem zbraní určených pro Gazu. Během své návštěvy Spojených států to oznámil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Podle jeho slov měl být zadržený arzenál použitý proti Izraeli. Náklad je z Íránu a izraelské tajné služby sledovaly zásilku od její výroby až po zadržení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přístav Rudém moři

Přístav Rudém moři | Zdroj: Reuters

„V uplynulých 24 hodinách zadržel Izrael dodávku íránských zbraní pro teroristy v Gaze. Náklad obsahuje desítky smrtících střel dalekého doletu s výbušninami, které by mohly přinést izraelským občanům smrtonosný déšť a zkázu našich měst. Tohle podle mě odhaluje pravou tvář Íránu,“ řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zadržené lodi informoval blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Kromě klasických lehkých střelných zbraní obsahoval náklad desítky raket M-302 syrské výroby, které mají dolet 150 až 200 kilometrů.

Izraelci tvrdí, že dodávka byla určená pro Hamás. Ten to ale popírá. Tomu se dá i částečně věřit, protože není vyloučené, že zbraně měly skončit v rukou jiných ozbrojených skupin, například islámského džihádu, které na území Gazy operují a nejsou pod kontrolou Hamásu a navíc se necítí vázané dohodami s Izraelem o neútočení.

Celé odhalení Írán odmítl slovy svého ministra zahraničí Džaváda Zarífa. Podle něj je celá věc načasovaná na chvíli, kdy je Netanjahu na návštěvě ve Spojených státech. Na své cestě prý chce podle Zarífa ukázat, že je Írán zlo a nemá s ním cenu jednat o jaderném programu.

Svět je ale spíše optimistický a věří, že jednání s Íránem o jaderném programu dospějí k nějakým závěrům.


Loď s nákladem zbraní měla být podle Izraele určená pro Gazu

Štěpán Macháček, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme