Holušovi by ve finále na 1500m mohly na halovém šampionátu pomoci i lokty

Atlet Jakub Holuša se pokusí obhájit medaili na halovém mistrovství světa. Oproti poslednímu šampionátu sice změnil disciplínu a místo osmistovky závodí v Sopotech mezi mílaři, ale i tam zatím výborně využívá své na vytrvalce urostlé postavy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Holuša suverénně vyhrál semifinále běhu na 800 metrů na HMS v Istanbulu

Jakub Holuša suverénně vyhrál semifinále běhu na 800 metrů na HMS v Istanbulu | Foto: www.topathletics.org

„Musí to člověk brát taky s rozumem. Nemůžu někoho vyloktovat, aby mě pak diskvalifikovali. Prostě, když se přese mě někdo tlačí, dá si na mě ruku, tak si ten prostor nenechám vzít a dám si tam ten loket taky. To je u běhu normální. Mám větší vršek než někteří běžci na 1500 metrů a nebojím se toho využít," vysvětluje Jakub Holuša, který postoupil z takticky vedeného rozběhu z druhého místa přímo do finále.

Na trati se v jednu chvíli dostal do nepříjemného sevření, ale britskému soupeři nic nedaroval a svou pozici neztratil. A po doběhu tušil, že to byla klasická halová strkanice, po které nikdo protest podávat nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

Finále na 1500 metrů čeká na HMS Jakuba Holušu

„Nee. Jako napadlo mě to, hned jak se to stalo, ale on se mi tam tou rukou začal tlačit jako první. Já jen bránil svoji pozici. On to neustál a šlápl vedle,“ viděl svůj souboj Jakub Holuša. O jeho dobrých předpokladech pro halové závody ví i šéftrenér české výpravy Tomáš Dvořák.

„Má vlitou novou krev do žil přechodem k Jirkovi Sequentovi. Baví se tím. Patnáctistovka je loterie, kde z toho profitují největší drzouni. A on drzoun je a má namakáno,“ věří trojnásobný mistr světa v desetiboji jedinému českému medailistovi z posledního světového šampionátu.

V Istanbulu vybojoval před dvěma lety stříbro a dnes se ve 20 hodin pokusí svoji sbírku rozšířit v Sopotech. Žádnou speciální taktiku před finále nemá, ale jedno ví jistě.

„Já to určitě nebudu tahat, ale je mi celkem jedno, jak se poběží, jestli rychle nebo pomalu a pak se půjde dlouhý finiš. Jsem připravený na obě varianty,“ říká odhodlaně Jakub Holuša.

Marek Mazáč končí v rozběhu

Překážkář Martin Mazáč skončil na halovém mistrovství světa v atletice v rozbězích závodu na 60 metrů. Po nepovedeném startu skončil ve svém běhu sedmý za 7,90 sekundy. Nejrychlejší byla v Sopotech trojice Pozzi z Británie a Francouzi Darien a Martinot-Lagarde, kteří zaběhli čas 7,56 sekundy.

Jakub Kanta, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme