Fotbalisté Lyonu za bývalou slávou pokulhávají, přednosti Plzně ale znají

Ve čtvrtek nastoupí fotbalisté Viktorie Plzeň v Lyonu k osmifinálovému zápasu Evropské ligy proti Olympique Lyon. Být to před deseti lety, tak jsou domácí jasnými favority. Od roku 2001 do roku 2008 získali sedm titulů v řadě, dnes za bývalou slávou poněkud pokulhávají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Lyonu budou soupeřem plzeňské Viktorie v osmifinále Evropské ligy

Fotbalisté Lyonu budou soupeřem plzeňské Viktorie v osmifinále Evropské ligy | Zdroj: Reuters

Přesně před týdnem hráli fotbalisté Lyonu poslední domácí zápas proti Montpellier. Generálka před utkáním s Plzní jim ale příliš nevyšla, skončila bez branek. Talent Montpellier Rémy Cabella, který zřejmě brzy přestoupí do Monaka, radí Viktorce jakou taktiku zvolit.

„Dobře jsme bránili, domácí sice měli několik příležitostí, ale jinak jsme jim moc šancí nedali. Nesmíte je nechat hrát, je dobré bránit trochu výše, ne se úplně stahovat a zkusit je překvapit nějakým útokem. Je to dobré mužstvo, ale český tým je také na dobré úrovni, když se dostal tak daleko. Není třeba Lyon přeceňovat, je to slušný tým, ale šance obou týmů jsou otevřené, říká Cabella.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalisté Lyonu za bývalou slávou pokulhávají

Mužstvo trápí marodka. V Bordeaux nenastoupil Yoann Gourcuff, zřejmě nejlepší hráč Lyonu. Podle jednoho z nejrenomovanějších francouzských novinářů Vincenta Duluca z deníku L´Equipe bez něj hraje mužstvo jinak.

„Lyon vyměnil mnoho hráčů, hodně jich odešlo a mužstvo je méně sebevědomé. V minulosti byl velký rozdíl mezi Olympiquem a slabšími týmy, dnes tomu tak není. V sestavě je sedm odchovanců, mnozí se hledají. Takže, i když hrají proti slabším týmům, jsou herně lepší a mají šance, tak tam velký rozdíl není a žádný zápas pro ně není snadný. A také je rozdíl, pokud hraje Gourcuff a především Fofana,“ soudí Duluc a domnívá se, že přijde slušná návštěva.

„Nemyslím si, že stadion bude plný, viděl bych to tak na třicet tisíc lidí,“ odhaduje.

Trenér Remi Garde Viktorii Plzeň nepodceňuje. „O tomhle mužstvu už něco víme, vyhrává hodně zápasů, doma i venku. Vyřadil i Šachťar Doněck, viděl jsem posledních třicet minut druhého zápasu. Je to tým, který dobře brání. Není náhoda, že je tak daleko. Proti Šachťaru dokázal postoupit ze dvou zápasů, není to tak, že by náhodně vyhrál v jednom z nich,“ říká Garde.

Největším nebezpečím pro obranu Plzně bude nepochybně Bafe Gomis. „Znám Ivana Haška, který byl mým trenérem. O vás Češích tak něco vím. Plzeň hrála Ligu mistrů, takže musela vyhrát domácí ligu. Je to nepochybně dobrý tým,“ tvrdí 28letý útočník.

„Nemyslím si, že je to slabší mužstvo než Šachťar Doněck. Nemá mnoho výrazných individualit, ale hraje kolektivně, dobře organizovaně. Znám českou mentalitu, hrál jsem s vašimi fotbalisty, vím, že o fotbale přemýšlíte a nic nevzdáváte,“ dodává Gomis.

Právě na něj si budou muset obránci Viktorie dávat největší pozor.

Jan Šmíd, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme