Skupina architektek z Unhoště by ráda obnovila okolí městského rybníka Bulhar

Rybník Bulhar je v Unhošti snad nejoblíbenějším cílem vycházek. Leží blízko náměstí. A přitom už vlastně za městem, dá se celý obejít a je hnízdištěm mnoha druhů ptáků. Topoly, které dlouhá desetiletí rybník obklopovaly, ale už nejsou v dobrém stavu a město je postupně kácí. Právě stav rybníka inspiroval skupinu místních architektek, které založily spolek na obnovu Bulharu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rybník Bulhar

Rybník Bulhar | Foto: Kateřina Havránková

Architektky loni uspořádaly v Unhošti diskusi o tom, jak si místní představují budoucí podobu rybníka. Zároveň začaly vyjednávat s městem, kterému rybník patří.

„Předpokládáme, že tady vznikne molo, aby se lidé dostali blíže k vodě.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Diskusi kolem obnovy rybníka Bulhar zachytila Kateřina Havránková

Architektky předběžně vyčíslily náklady na úpravu rybníka na téměř tři miliony korun. Takovou částku ale město nemá.

„A v rozpočtu našeho města to je moc peněz. My tam máme lavičky, máme v plánu je natřít a obnovit,“ sděluje starostka za ČSSD Lenka Mazuchová.

Kácet topoly naráz, nebo postupně?

Spolek tak chce shánět peníze pomocí sbírky i z různých dotací. Starostka je ale zatím opatrná. Nechce například nechat najednou vykácet zbývající topoly, které rybník obklopují. Aleje těchto vysokých stromů zdobily břeh rybníka desítky let.

Vzhledem k jejich stáří je ale potřeba stromy vykácet. Podle starostky to chce ale město udělat postupně:

Rybník Bulhar | Foto: Kateřina Havránková

„Není možné s ohledem na Unhošťské, kteří se tady narodili, takzvaně vymlátit všechno. Spousta z nich byla před 65-70 lety u toho, když jejich rodiče stromy sázeli, to nejde,“ vysvětluje starostka.

Podle architektek naopak hromadné vykácení umožní, aby za dvacet a více let vzrostlé stromy stejného stáří vytvořily úplnou alej.

Spolek Bulhar a vedení Unhoště teď budou hledat společný kompromis. Město by totiž mělo časem obnovenou zeleň i mobiliář u Bulharu udržovat.


Zvětšit mapu

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme