Opava má problémy s vyhláškou proti hazardu. Platí už měsíc, ale herny ji nedodržují

Už více než měsíc platí v Opavě nová vyhláška, která omezuje otevírací dobu hernám s automaty. Boji proti hazardu se ale příliš nedaří. Ze tří stovek kontrol, které už zvládli tamní strážníci, dokázala porušování vyhlášky téměř celá polovina. A opavští zastupitelé se nejsou schopni dohodnout na dalším postupu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herna, videoterminál (ilustrační foto)

Herna, videoterminál (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Výherní automaty. Na jedné straně riziko gamblerství a ještě větší chudoby, na straně druhé milionové příjmy z hazardu do městské pokladny.

Opavští zastupitelé se neshodli v podstatě na ničem, i když pro mnoho provozovatelů heren je nová omezující vyhláška jen kusem papíru.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech s vyhláškou o hazardu natáčel redaktor Martin Knitl

„Bohužel nebyla shoda ani na tom, aby se zastavilo povolování nových heren, což mě mrzí. Nemůžeme jít do tvrdšího řešení, to znamená nějakou aktualizací vyhlášky, zakázat adresy, na kterých se nedodržuje,“ říká náměstkyně primátora Pavla Brady zvolená za SOS PRO OPAVU.

Opavská městská policie potvrdila ze 300 kontrol polovinu případů, které novou vyhlášku obcházely. Herny nebyly zavřené v době, kdy automaty měly být vypnuté. Jenže každý nařizuje něco jiného, zlobí se zástupce velké části provozovatelů heren Miroslav Valenta:

„Jsou tam stará rozhodnutí od ministerstva vnitra, která nám ukládá, abychom provozovali dle času i herního řádu. Hrozili nám pokuty až milion korun za nedodržování pracovní doby.“

A přísnější zavírací doba podle něj připraví o práci 100 lidí jen v Opavě. Podle opozičního zastupitele za ODS a bývalého primátora Zbyňka Stanjury je nejlepším řešením ještě chvíli počkat. Třeba až padne první pokuta.

Herna (ilustrační foto) | Foto: Marián Vojtek

„Nesmíme to po měsíci vzdát, protože se to málo dodržuje. Je to nová vyhláška, ale až první provozovatelé zaplatí sankce za porušení, tak dojde i k lepšímu dodržování vyhlášky,“ je přesvědčen Stanjura.

Paradoxně právě on navrhoval, aby herny zmizely z celého centra města, ale nápad neprosadil. Zatím nepříliš funkční vyhláška proti hazardu v Opavě dále platí.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme