Chorvatský expremiér Sanader byl podruhé odsouzen za korupci, odsedět si má 9 let

Devět let vězení by si měl za korupci odsedět bývalý chorvatský premiér Ivo Sanader. Ve vládě on i další odsouzení politici údajně vyžadovali úplatky od firem i jednotlivců a tím prý získali v přepočtu skoro 250 milionů korun. Expremiér si už teď odpykává desetiletý trest, rovněž za korupční jednání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý chorvatský premiér Ivo Sanader (druhý zprava) před soudem v Záhřebu

Bývalý chorvatský premiér Ivo Sanader (druhý zprava) před soudem v Záhřebu | Zdroj: Reuters

Soud uznal Sanadera zatím nepravomocně vinným z trestného činu proti veřejnému pořádku a provinění se proti služebnímu poměru.

Expremiér prý zorganizoval kriminální skupinu, která se podílela na vyvádění peněz ze státních firem a jejich ukládání do černého fondu Chorvatského demokratického společenství (HDZ) – politické strany, kterou tehdy Sanader vedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O procesu s bývalým chorvatským premiérem Sanaderem informoval redaktor Martin Ježek

Prostředníkem byla firma, které měli domnělí dárci platit za předražené i zcela smyšlené služby.

Kromě stranické pokladny prý politici plnili i své vlastní účty. Mezi platbami bylo například 500 tisíc kun pro zpěváka za to, že nebude vystupovat ve volební kampani konkurenčních stran.

Podle soudkyně by měl Sanader přijít o majetek v hodnotě zhruba 54 milionů korun. A platit má i politická strana – více než sto milionů korun. Ta to odmítá jako princip kolektivní viny.

mka, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme