Vláda schválila prodloužení pronájmu gripenů do roku 2027

Česká armáda bude do roku 2027 létat s gripeny. Vláda prodloužila pronájem čtrnácti švédských stíhaček, které slouží českým vojákům od roku 2005. Roční splátky mají být o třetinu nižší, než byly podle současné smlouvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letoun JAS-39 Gripen

Letoun JAS-39 Gripen | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Součástí dodatku ke kontraktu je rozšíření schopností gripenů pro útoky na pozemní cíle. Během dvanáctileté smlouvy také švédská strana vytrénuje 25 českých pilotů a 90 techniků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodnutí vlády přiblížili Věra Masopustová a také Martin Karlík

Balíček zahrnuje i modernější vybavení letounů. Například noční vidění, nebo datové spojení se všemi letadly NATO ve vzdušném prostoru.

Cena za pronájem je 1,7 miliardy korun ročně. Česko muselo s podpisem smlouvy spěchat, protože nabídka Švédska na zvýhodněnou cenu platila jen do konce března.

Jednat o prodloužení smlouvy začal už kabinet Petra Nečase. Vláda tehdy ale nebyla spokojená s cenou a začala uvažovat o možné změně, která by znamenala, že se začne létat s jinými stroji.

Švédové ale nakonec nabídli nižší cenu. Pak však padl Nečasův kabinet, přechodná vláda Jiřího Rusnoka o tak velké zakázce rozhodovat nechtěla, a tak nechala konečné posouzení nabídky až na novou vládu.

Vojáci v Čáslavi prodloužení nájmu vítají

Na základně v Čáslavi, kde jsou tato letadla doma, rozhodnutí vlády vítají. Zůstane zachováno nadzvukové letectvo a také se nebudou měnit letouny je pro vojáky z 21. základny taktického letectva.

„Letoun Jas-39 Gripen dobře známe, jsme s ním obeznámeni a dá se nadsazeně říci, sžiti. To znamená, máme vycvičené piloty a pozemní technický personál,“ říká mluvčí základny Tomáš Maruščák.

Případný přechod na jiný typ by znamenal znovu vycvičit piloty i mechaniky a také vyměnit techniku pro údržbu letadel, kterou mají na základně.

Jas-39 Gripen | Foto: ČTK

ČTK, mkp, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme