Zemědělci i rybáři z Vysočiny netrpělivě vyhlížejí déšť. Přijít by mohl o víkendu

Mírná a krátká zima přidělává na Vysočině starosti zemědělcům. Kvůli nedostatku sněhu teď nemá na polích co tát a rostlinám chybí vláha. Zemědělci proto doufají, že brzy přijdou březnové deště. Problémy netypická zima přinesla i myslivcům, rybářům nebo včelařům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výlov Rožmberka

Výlov Rožmberka | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová | Zdroj: Český rozhlas

Vysočinu sice o víkendu čeká ochlazení – teploty by se přes den měly pohybovat jen kolem pět stupňů a v noci klesnout pod nulu, sněžit už ale nebude.

„Ze soboty na neděli možná v nejvyšších polohách Vysočiny nějaká vločka spadne, spíš bych to viděla do Slezska,“ odhaduje meteoroložka Jitka Kučerová. Zato vyhlídky na déšť jsou celkem dobré.

Sněhová pokrývka, která obvykle touto dobou pozvolna taje a zavlažuje louky a pole, zemědělcům značně chybí, o to dychtivěji vyhlížejí déšť. Stav ozimu je sice dobrý, hrozí ale sucho.

Díky teplému počasí už ale vyjeli do polí zelináři. Na některých místech Vysočiny dokonce o měsíc dřív než v předchozích letech. Jestli neplánovaně nepřijdou mrazy, tuzemská jarní zelenina by se mohla na talířích objevit zhruba s dvoutýdenním předstihem.

„Co se týče povrchových vod, v Kraji Vysočina se stavy vodních hladin v tocích pohybují od 19 do 26 procent měsíčního normálu. Co se týče hladin podzemních vod, tam je situace obdobná – jedná se o nízké hladiny,“ přibližuje hydrolog Petr Janal.

Krize se ale neobává a poukazuje na očekávané víkendové deště: „Půda má teď velkou schopnost pojímat vodu, takže stačí, když bude pršet byť málo, ale alespoň přece, aby se trend vysychání zastavil a obrátil se do rostoucích tendencí. Možná by se to dalo shrnout tak, že nemusí pršet, jenom když kape.“

Přemnožená lesní zvěř

Nedostatek vody označují za kritický také rybáři z jihu Čech. Ti z Vysočiny zatím vyčkávají, neskrývají ale obavy. Vše prý ukáží jarní výlovy.

V pohotovosti jsou i včelaři. Na Vysočině se vlivem teplého počasí začínají probouzet a líhnout včely, jejich chovatelé se ale obávají nebezpečné infekce. Její rozšíření mívá na svědomí právě mírná zima.

Počasí se podepsalo i na stavech lesní zvěře. Zatímco jindy přežívají jen ty nejsilnější kusy, teď do jara přečkali i slabší jedinci. Myslivci upozorňují, že některé druhy budou zcela jistě přemnožené.

Srna na cestě | Foto: Fotobanka Stock.xchng, John Boyer

Kvůli mírné zimě nebyla zvěř odkázaná jen na krmelce, a tak jí chybí medikamenty, které myslivci ke krmivu přidávají. Zvířata proto mohou trpět různými parazity. Mnoho z nich se navíc přiotrávilo nebo osleplo.

Například srnky, kterým závěje sněhu nebránily v toulkách, totiž kolikrát zamířily do pole s řepkou. Ta zvěři ve větším množství působí vážné problémy. Zvířata také častěji končila pod koly aut.

Olga Štrejbarová, Petr Palovčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme