Grantová agentura, která rozděluje peníze na vědecký výzkum, opět čelí kritice

Grantovou agenturu České republiky, která rozděluje peníze na základní výzkum, opět kritizují vědci. Nelíbí se jim, podle jakých pravidel se hodnotí a financují vědecké projekty. Naposledy se badatelé dostali s agenturou do sporu kvůli výzkumným záměrům z humanitních věd. Na případ dnes upozornily Lidové noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum asistované reprodukce v ÚPMD

Centrum asistované reprodukce v ÚPMD | Foto: Filip Jandourek

Jedná se konkrétně o případ z loňského roku, kdy dva velké projekty z historie a filozofie byly podle odborných hodnotitelů nejlepší a měly také dostat desítky milionů korun.

Předsednictvo agentury však nakonec rozhodlo, že finance neudělí. Peníze tak dala agentura dalším dvěma projektům, které se umístily v hodnocení až za těmi nejlepšími.

„V projektech byla velká část požadovaných nákladů v kategorii neuznatelných nákladů. Byly tam extrémně vysoké náklady podílů na mzdy,“ vysvětluje důvod zamítnutí předseda Grantové agentury Petr Matějů a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč vědci kritizují Grantovou agenturu České republiky, zjišťovala redaktorka Petra Benešová

„A to druhé, ještě horší, bylo, že u jednoho projektu měly být všechny publikace vydány přímo tou institucí, u druhého měly být vydávány v nakladatelstvích, z nichž některá byla přímo propojena s členy týmu.“

Kontrolní rada Grantové agentury však nakonec rozhodla, že se budou financovat všechny čtyři projekty. Tedy i ony dva zamítnuté. Zkrátily se u nich ale finance.

Vědci volají po personálních změnách

Na postup Grantové agentury si stěžovala Univerzita Karlova, Masarykova univerzita a také Akademie věd. Zvážit by se podle nich měly personální změny ve vedení agentury. Vše se řešilo také v poslanecké sněmovně.

Sněmovní školský výbor vyslechl kontrolní radu Grantové agentury. Podle předsedy výboru Jiřího Zlatušky z Hnutí ANO je potřeba prošetřit celý postup při hodnocení projektů.

Grantová agentura České republiky zahájila svoji činnost v roce 1993. Je nezávislou státní institucí podporující základní vědecký výzkum v ČR. V rámci vyhlášených programů poskytuje finanční podporu na vědecké projekty jak pro erudované vědce a týmy, tak pro mladé a začínající vědecké pracovníky. Dále financuje bilaterální projekty a projekty řešené v rámci evropských mezinárodních programů. Ročně se o granty GA ČR uchází kolem 3000 navrhovatelů, z nichž zhruba jedna čtvrtina grant získá.
Zdroj: www.gacr.cz

„Tato situace hrozí tím, že pokud z ní nebude důsledně vyvozeno nějaké ponaučení včetně personálních změn ve vedení Grantové agentury, může to velmi znevěrohodnit Grantovou agenturu jako takovou, čili i nestrannost systému financování vědy v České republice,“ tvrdí.

Situací se teď zabývá také ministr bez portfeje pro výzkum Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL, který bude o vývoji informovat vládu. Zítra se také sejde Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace s předsednictvem Grantové agentury.

Kritika hodnocení Grantové agentury, která ročně rozděluje přes tři miliardy korun, ale není jediná. Vědci se bouří i proto, že s projekty uspěje čím dál tím méně vědeckých týmů a vědci také dostávají od státu v posledních letech stále méně peněz na provoz.

Proto je o to větší tlak na Grantovou agenturu a její účelové dotace. Akademikům se nelíbí, že projekty, které neuspějí v prvním kole, se už znovu nemohou hlásit do soutěže. Podle vedení agentury ale takové opatření zamezí, aby se nekvalitními projekty museli opakovaně zabývat hodnotitelé.

Petra Benešová, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme