Premiér Sobotka lobbuje v Německu za další investice do českého hospodářství

Na dva dny zamířil premiér Bohuslav Sobotka na svou první oficiální návštěvu do Německa. Chce tam podpořit český byznys a naopak nalákat do Česka další německé investice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka se v Berlíně sešel s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

Premiér Bohuslav Sobotka se v Berlíně sešel s německou kancléřkou Angelou Merkelovou | Zdroj: ČTK

Nejprve se ovšem v Berlíně setkal s prezidentem Joachimem Gauckem a kancléřkou Angelou Merkelovou.

Ta přivítala vstřícnější postoj nového českého kabinetu k Evropské unii a očekává těsnější spolupráci na evropské úrovni.

„S radostí jsme pozorovali, že nová česká vláda udělala ve své evropské politice několik úprav,“ řekla Merkelová.

Uvítala, že Česko přijme a podepíše fiskální pakt, který bývalá Nečasova vláda odmítala, a že považuje výjimku z Listiny základních práv za překonanou. „Bude se nám lépe spolupracovat, když budeme sdílet stejné evropské politické cíle,“ dodala německá kancléřka.

Obě strany pochválily mimořádně dobré politické a obchodní vztahy mezi Českou republikou a Německem. Podle Sobotky byla řeč hlavně o tom, jak tyto kontakty dál rozvíjet.

Německá kancléřka Angela Merkelová žádá přísnější sankce proti Rusku

Číst článek

„Přirozeně máme na obou stranách zájem na tom, aby se stále více dotýkaly i takových oblastí, jako jsou nové technologie, otázky inovací a také vědy a výzkumu. I tady jsme mluvili o některých konkrétních možnostech a iniciativách, které by naše vlády mohly v horizontu několika měsíců a let nepochybně podpořit,“ uvedl.

Připomněl, že mezi společná témata obou zemí patří i oblast energetiky a energetické spolupráce a zlepšení dopravní infrastruktury.

Merkelová po schůzce potvrdila, že Německo má stále zájem na odkoupení Lobkovického paláce v Praze, kde sídlí jeho ambasáda. Český premiér možnost prodeje budovy vidí jako otevřenou, problematické podle něj ale bude vyčíslení ceny historického paláce. O prodeji budovy jednají obě země už řadu let.

Investice koncernu VW v Kvasinách?

Cestou z Berlína se zítra Sobotka zastaví se svou delegací ve Wolfsburgu, v sídle největší evropské automobilky Volkswagen, pod kterou patří i mladoboleslavská škodovka.

Vedení Volkwagenu by mělo oznámit, kde se budou vyrábět nové terénní vozy SUV Škody a Seatu. Rozhoduje se mezi českými Kvasinami a španělským Martorellem. Jedná se o významnou investici, která by přinesla stovky pracovních míst.

Německá kancléřka Angela Merkelová přijala v Berlíně českého premiéra Bohuslava Sobotku | Foto: ČTK/AP

Zdenka Turková, Ondřej Himmer, Pavel Polák, Simona Bartošová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme