Počet pitev klesl až o 90 procent, studenti medicíny se tak nedostanou k praktické výuce

Od ledna letošního roku poklesl počet pitev až o 90 procent. Nový občanský zákoník neumožňuje lékařům pitvat po smrti tělo pacienta bez jeho předchozího souhlasu. Studenti medicíny si ale stěžují, že se v hodinách patologie nedostanou k reálným pitvám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Operace srdce

Operace srdce | Foto: IKEM

Zákroky iniciované lékaři tvořily téměř devadesát procent všech prováděných patologicko-anatomických pitev.

Pokud není pitva přímo daná zákonem, tak občanský zákoník neumožňuje lékařům pitvat tělo pacienta bez toho, aniž by k tomu dal v minulosti souhlas. Dříve lékaři prováděli takový zákrok u čtvrtiny až třetiny všech zemřelých, nyní jsou to řádově jednotlivá procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poklesem pitev se zabývala redaktorka Martina Pelcová

„Za jeden měsíc provádíme v tuto chvíli pět až sedm pitev. Dříve to bylo přes 35 pitev měsíčně. Medici se dostanou k minimu případů, které skutečně zažijí v pitevně,“ popisuje situaci předseda Společnosti českých patologů Aleš Ryška, který působí na lékařské fakultě v Hradci Králové.

Lékaři z etických důvodů odmítají při příjmu pacienty o souhlas požádat. Většinu lidí, byť by s takovým zákrokem souhlasili, o tom mimo nemocnici nenapadne přemýšlet. Změnu ale pociťují medici z třetích ročníků, kteří procházejí výukou patologie.

„Dřív jsme mívali pitvy jednou za čtrnáct dní a pokaždé jsme se dostali k tělu. Po novém roce jsme měli jednu pitvu a bylo nám řečeno, že pitvy už skoro nebudou kvůli novému občanskému zákoníku,“ říká student třetího ročníku všeobecného lékařství na Masarykově univerzitě Vojtěch Brázdil.

Řešením by měla být novelizace zákona o zdravotních službách, kterou Společnost českých patologů a Společnost soudního lékařství řeší s právníky ministerstva zdravotnictví.

Aleš Ryška doufá, že se novela dostane rychle do parlamentu a příští třeťáci z řad mediků absolvují výuku patologie v plném rozsahu.

Martina Pelcová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme