Na každé desáté stanici v Česku padl teplotní rekord. V Praze bylo 21,1 stupně

Na mnoha místech v Česku dnes padají teplotní rekordy. Meteorologové je naměřili na Šumavě, na Javornicku, ale i v Praze. Většina pokořených rekordů byla z let 2002 a 2007.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na loukách v Lačnově na Vsetínsku začal kvést vzácný šafrán bělokvětý. Kvůli teplému počasí je to nejdříve za posledních 15 let. Tisíce květů louky zcela pokryly

Na loukách v Lačnově na Vsetínsku začal kvést vzácný šafrán bělokvětý. Kvůli teplému počasí je to nejdříve za posledních 15 let. Tisíce květů louky zcela pokryly | Zdroj: ČTK

„Většinou se teplota pohybuje mezi 14 a 18 stupni Celsia,“ řekl meteorolog Pavel Borovička.

V Praze na Karlově naměřili 21,1 stupně Celsia. Dosavadní maximum na této stanici z roku 2002 bylo o jeden a půl stupně nižší.

Teplota na stanici Karlov je ale podle meteorologů zkreslená tím, že stanice je umístěna na střeše, která teploměr zahřívá. Standardní měření se provádí ve výšce dvou metrů nad travnatým povrchem.

Například stanice Klementinum, která je od Karlova vzdálená jen asi dva kilometry vzdušnou čarou, naměřila dnes ve 14:00 jen 14,8 stupně Celsia. Rekord pro 13. března na této nejstarší české stanici, která měří od roku 1775, je 18,7 stupně z roku 2002.

Nejvyšší teplotu pro dnešní den ale naměřili i jinde po celém Česku.

„Dále rekordy padaly ve Vyšším Brodě, v Lenoře, v Krnově nebo také na Javornicku,“ dodal meteorolog.

Více než 18 stupňů Celsia dnes meteorologové dnes do 15:30 naměřili také v Krnově (18,2°C), Plzni-Bolevci a Kopistech na Mostecku (18,3°C), Žatci a Neumětelích (18,9°C) a Doksanech (19,1°C).

Republikový průměr je o pět stupňů nižší

Republikový průměr minimálních teplot byl dnes - 1.9 °C. Průměrná denní teplota na našem území tak bude dosahovat zhruba 7 °C, což je 5 °C nad normálem charakteristickým pro toto období.

V pátek počítají meteorologové s denními maximy mezi 15 až 19 stupni. O víkendu se však výrazně ochladí, denní teploty budou jen do deseti stupňů.

Slunečné počasí posledních dnů o víkendu vystřídá zamračená obloha s deštěm, na horách bude sněžit. Meteorologové také upozorňují, že v noci na sobotu zesílí vítr, na hřebenech hor může rychlost větru v nárazech dosahovat rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. Větrné počasí vydrží do pondělí.

Teplotní rekordy naměření 13.3.2014 k 15:30 | Foto: ČHMÚ

ČTK, Eliška Malínská, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme