Ukrajinský premiér obvinil Rusko z vojenské agrese. Žádá o pomoc OSN

Ukrajina žádá o pomoc Organizaci spojených národů. Přechodný ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v Radě bezpečnosti vyzval k mezinárodní podpoře Kyjeva při řešení konfliktu s Ruskem. Stále prý věří v možnost mírového urovnání sporu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk a generální tajemník OSN Pan Ki-mun

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk a generální tajemník OSN Pan Ki-mun | Zdroj: Reuters

„Žádáme mezinárodní podporu ve snaze zastavit krizi, která daleko překročila ukrajinské hranice,“ oznámil Radě bezpečnosti Jaceňuk.

„Moje země čelí agresi sousedního státu, který je stálým členem Rady bezpečnosti. Je naprosto nepřijatelné, aby se spory v 21. století řešily tanky, dělostřelectvem a vojenskou okupací. Ruská federace tím porušila celou řadu mezinárodních dohod i bilaterálních smluv mezi Ukrajinou a Ruskem,“ upozornil.

Předseda nového ukrajinského kabinetu znovu oslovil Moskvu s nabídkou přímého jednání. Vyzval také Rusko ke stažení armády.

Na velvyslance Vitalije Čurkina se pak Jaceňuk obrátil s přímou otázkou, zda chce Rusko rozpoutat válku. Ruský ambasador odvětil, že to není Moskva, kdo krizi rozdmýchává.

Americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová upozornila, že ruské jednotky brání mezinárodním pozorovatelům v přístupu na Krym. Situaci označila za kritickou a navrhla Radě bezpečnosti ke schválení rezoluci, která by prosadila mírové řešení krize.

Senátor McCain v Kyjevě

Američtí senátoři v čele s vlivným republikánem Johnem McCainem mezitím dorazili do Kyjeva, aby před nedělním referendem podpořili novou ukrajinskou vládu. Dnes se sejdou s úřadujícím prezidentem Oleksandrem Turčynovem.

McCain se zasazoval o změny na Ukrajině už loni v prosinci, tedy dávno před tím, než vláda prezidenta Janukovyče padla. Tehdy vystoupil na zaplněném náměstí Majdan. Teď chce spolu se svými kolegy ze Senátu vyjádřit podporu územní celistvosti Ukrajiny.

Tento týden John McCain mimo jiné navrhl, že odpovědí na ruskou invazi na Krym byl měl být obranný raketový systém v České republice a v Polsku. Od toho v roce 2009 ustoupil americký prezident Barack Obama.

Postup ruské invaze na Krym - chronologický grafický přehled | Foto: ČTK

Lenka Kabrhelová, Jaromír Marek, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme