Naletěli falešnému dřevorubci, peněz i dřeva se domáhají marně

Pařezy a poházené větve, tak to vypadá místy u řeky Odry ve Studénce na Novojičínsku. Spoušť má na svědomí nepoctivý dřevorubec, který se vydával za pracovníka vodohospodářů a plánoval pokácet ještě více stromů v povodí. Podle zjištění Českého rozhlasu se totiž policii ozvali další majitelé pozemků, které podvodník oslovil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pařez

Pařez | Foto: F. Tichý

Většina mu ale na pohrůžky pokut za nevykácení a báchorky o fiktivních dotacích neskočila. Zjistili si, že se město Studénka a vodohospodáři od muže distancují. Jinak tomu ale bylo u otce se synem, kteří stále doufají v navrácení peněz a ukradeného dřeva.

Muži, který právě šlape mezi pařezy po poházených větvích, je 75 let. Spolu se synem dal dřevorubci zhruba šedesát tisíc korun. Doufali, že část dostanou zpátky a dřevo využijí na topení. „Myslel jsem, že to dřevo přiveze ke mně,“ vypráví muž.

Neustálé požadavky na další poplatky mu nepřipadaly divné. „Říkal, že čím víc tam dáme, tím víc dostaneme zpátky,“ krčí rameny a ukazuje smlouvu, která vypadá jako klasická smlouva o dílo. Nechybí podpis ani razítko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu falešného dřevorubce ve Studénce sleduje reportérka Jana Jeckelová

Dřevorubec k řece vylákal i Ivana Bartoše ze Správy chráněné krajinné oblasti Poodří. Ochranář musel plány muže s pilou mírnit.

„Musel jsem ho krotit, protože on měl představu, že bude kácet i na cizích pozemcích. Prokázal se smlouvou, říkal, že byl ve městě a že chtějí nějaké naše vyjádření. Druhý den volal pán, jehož maminku-důchodkyni se snažil obalamutit a vydával se už za pracovníka Povodí Odry,“ vypráví.

Podle obchodního ředitele Povodí Odry Čestmíra Vlčka jde ale o výmysl. „Je to nepříjemné, protože on se vydává za zaměstnance státního podniku. Morálně nám to ubližuje. Toto je všechno jedna velká lež,“ říká rezolutně.

Ošizená rodina se stále snaží získat zpět své peníze a dřevo. „Proč jste nám tvrdil, že budou dotace?“ ptá se údajného dřevorubce telefonicky.

„Spousta jiných lidí dotace dostala a nevidím důvod, proč by se to nemohlo vyřídit i u vás,“ zní ze sluchátka. Z telefonátu je zřejmé, že muž přesvědčuje o fiktivních dotacích i nadále.

„Zjišťujeme samotný průběh jednání podvodníka s poškozenými,“ informuje mluvčí novojičínské policie Petr Gřes. Kriminalisté zatím prověřují důkazy a stále zjišťují, jestli se jedná o podvod.

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme