Válka v Sýrii zuří už tři roky, miliony lidí jsou závislé na humanitární pomoci

Válka v Sýrii už trvá přesně tři roky. Poklidné protesty proti vládě prezidenta Bašára Asada poměrně brzy přerostly v konflikt, který zatím nemá řešení. Za tři roky bojů zahynulo podle OSN více než 130 tisíc lidí. Šest a půl milionu Syřanů před násilnostmi uteklo do jiných částí země, dva a půl milionu odešlo do zahraničí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrští uprchlíci v Iráku

Syrští uprchlíci v Iráku | Foto: Hadi Mizban | Zdroj: ČTK

„Nejhorší bylo, že na nás z vládních letadel neustále padaly sudy s výbušninami. Žádná část města není ušetřena náletů a ostřelování z děl. Zpravidla přiletěly tři stíhačky, shodily na nás bomby a zase odletěly,“ popisuje mladá učitelka Olla Batta, která ještě nedávno žila v Aleppu a teď v Turecku pomáhá Syřanům zasaženým válkou.

Podle vedoucího humanitárních projektů společnosti Člověk v tísni Marka Štyse se situace i kvůli současné ukrajinské krizi jen tak nezlepší.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Sýrii mluvil vedoucí humanitárních projektů společnosti Člověk v tísni Marek Štys

„Jedinou mocností, která má reálnou možnost ovlivnit situaci v Sýrii, je Rusko. Po tom, co se děje na Ukrajině, bude mnohem méně diplomatické ochoty zabývat se Sýrií. Zdá se, že teď půjde vše na další měsíce k ledu.“

Humanitární pomoc momentálně potřebuje víc než devět milionů Syřanů. Alespoň k té základní se ale dostanou jen ti, kteří uprchli do zahraničí.

„Horší je to uvnitř Sýrie, zejména v obležených oblastech, kam se humanitární pomoc nemůže dostat. Je to například centrum Homsu, některá předměstí Damašku a některé části Aleppa. Lidé tam umírají hladem,“ popisuje Marek Štys.

SBÍRKY NA POMOC SÝRII:
Konto Člověka v tísni: 92329232/0300
Konto Českého červeného kříže:222885/5500, v.s. 333
Konto Charity ČR: 55660022/0800, v.s. 182

Podle něj jde o největší humanitární krizi za několik uplynulých desetiletí. Češi jsou přitom k příspěvkům na humanitární pomoc pro Sýrii spíše vlažní.

„Sbírka není tak úspěšná, jako třeba v případě sbírky pro postižené tajfunem na Filipínách. Hlavní finanční břímě tak nesou velké dárcovské instituce včetně českého ministerstva zahraničí,“ konstatuje vedoucí humanitárních projektů společnosti Člověk v tísni Marek Štys.

Igor Maňour, Patricie Strouhalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme