Krymské referendum o připojení k Rusku neuzná Ukrajina ani Francie

Na Krymu dnes proběhne hlasování o připojení k Ruské federaci. Ukrajinská vláda v Kyjevě ho považuje za protiústavní. Platnost referenda neuznává ani francouzský prezident Francois Hollande.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Krymu je vše připraveno pro referendum o připojení k Rusku.jpg

Na Krymu je vše připraveno pro referendum o připojení k Rusku.jpg | Zdroj: ČTK

„Neuznáme výsledky referenda ani referendum samotné. Můžeme se bavit o případné větší autonomii Krymu, ale ne dnes. Ne když je tam cizí armáda, uvedl ukrajinský ministr zahraniční Andrij Deščycja.

Kyjev je zneklidněn přítomností dalších ruských vojáků na jeho uzemí. Včera obsadily ruské síly distribuční stanici plynu na mimo území Krymu. Prý ji chrání před případných teroristickým útokem. Na místě je asi 120 ruských vojáků.

Platnost referenda neuzná ani Francie. Podle prezidenta Francoise Hollanda nebude mít toto hlasování žádnou právní hodnotu.

Hollande také po setkání s italským premiérem Renzim varoval, že pokud Rusko nezmění svůj postoj a situace na Ukrajině se nezmírní, přezkoumá Francie vojenskou spolupráce s Ruskou federací.

Na Ukrajině vzniká Národní garda, chce bránit Krym i se zbraní v ruce

Číst článek

Pozastavení kontraktu s Ruskem na dodávku dvou vrtulníkových lodí Mistral s opcí na další dvě v hodnotě přes miliardu eur je podle francouzského prezidenta až třetí úrovní sankcí. Tou první je zmrazení zahraničních účtů ruských vedoucích činitelů.

V pondělí se také v Paříži rozhodne, zda odvolá plánované setkání ministrů zahraničí a obrany Francie a Ruska, které je plánované na úterý. Pro Hollanda je v souvislosti s řešením ukrajinské krize nutný návrat k jednacímu stolu.

Jan Šmíd, Jaromír Marek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme