Malajsie rozšiřuje hledání po zmizelém letadle a žádá svět o satelitní snímky

Malajsie při pátrání po zmizelém letadle žádá další státy o satelitní data. Chce údaje z doby, kdy s Boeingem 777 ztratily úřady spojení. Do záchranných prací se zapojily další země, včetně tak vzdálených jako je Austrálie nebo Kazachstán.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do pátrání po malajsijském Boeingu se zapojilo i Japonsko

Do pátrání po malajsijském Boeingu se zapojilo i Japonsko | Zdroj: Reuters

„Výrazně jsme rozšířili oblast hledání. Změnila se i povaha záchranných prací, teď pátráme nejen v mělkých mořích, ale i na pevnině a v hlubokých odlehlých vodách oceánů. Počet zemí zapojených do vyšetřování stoupl ze 14 na 25,“ potvrdil malajsijský ministr dopravy Hišámuddín Husejn.

Už včera malajsijský premiér Nadžíb Razak potvrdil, že zmizení Boeingu zřejmě způsobil zásah člověka na palubě letadla. Někdo prý vypnul komunikační systémy a stroj mířící z Kuala Lumpuru do Pekingu pak změnil kurs zpět přes Malajsii na západ.

Vyšetřovatelé se domnívají, že Boeing po ztrátě spojení letěl ještě skoro sedm hodin. Ze satelitních údajů vyplývá, že neidentifikovaný stroj, který se později objevil na vojenském radaru u západního pobřeží Malajsie, byl právě pohřešovaný letoun.

Pátrání po zmizelém letadle Malaysia Airlines | Foto: ČTK

Igor Maňour, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme