Advokát exministryně Parkanové nesouhlasí s postupem policie v kauze letounů CASA

Obhájce někdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové si stěžuje na postup policistů v kauze CASA. Tomáš Sokol kritizuje, že nemůže nahlédnout do spisu. Podal proto na Vrchní státní zastupitelství v Praze žádost o přezkoumání postupu kriminalistů. Policie se k případu odmítá vyjadřovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místopředsedkyně sněmovny a bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) se hájí proti vydání ke stíhání

Místopředsedkyně sněmovny a bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) se hájí proti vydání ke stíhání | Zdroj: ČTK

Parkanová podle jejího advokáta nesmí do spisu nahlédnout potom, co vloni v létě zveřejnila záznamy z výpovědí svědků na svých webových stránkách. Sokol ale Radiožurnálu řekl, že ochrana osobních údajů nemůže být důvodem pro zákaz do spisu nahlédnout.

„Trestní řád vůbec nepřipouští takovouto možnost a takovýto důvod k odepření nahlédnutí do spisu. To je možné jenom z vážných důvodů vyšetřováni, to znamená, že by mohlo být to vyšetřován mařeno."

Za předchozí zveřejnění spisu dostala Parkanová od Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu 16 tisíc korun. Státní zástupce Jan Kořán tehdy také zvažoval, že na exministryni kvůli možnému ovlivňování svědků uvalí vazbu. Policie se ke k žádosti Sokola odmítá vyjadřovat.

„My se k této věci vyjadřovat nebudeme, respektive k tomuto případu, a to z důvodu, že podávání informací má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze," říká mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Také pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová případ nechce komentovat. V SMS zprávě pouze napsala, že dokud výsledek neznají obviněný i obhájce, vrchní státní zastupitelství žádné informace neposkytne.

Parkanová je v kauze obviněná z údajného předražení nákupu vojenských letounů za více než 3,5 miliardy korun. Škoda podle obžaloby přesahuje 600 milionů.

Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme