V Česku je téměř půl milionu lidí, kteří šli dřív do důchodu. Berou méně

V Česku bylo na konci loňského roku téměř půl milionu seniorek a seniorů, kteří mají trvale nižší penzi. Do důchodu totiž odešli předčasně. Ve srovnání s běžnou průměrnou starobní penzí pobírali měsíčně zhruba o 1160 korun méně. Vyplývá to z důchodových statistik České správy sociálního zabezpečení. Podle údajů lidí s krácenou penzí přibývá. Od roku 2000 se jejich počet ztrojnásobil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci (ilustrační foto)

Důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Lidé, kteří odešli do penze předčasně, tvořili loni přibližně 28 procent starobních důchodců a důchodkyň. Bylo jich kolem 477 tisíc.

Průměrný důchod na konci minulého roku dosáhl téměř 11 tisíc korun, předčasný činil v průměru 9806 korun.

Loni začalo starobní penzi dostávat přes 87 tisíc mužů a žen. Skoro třetina z nich šla do důchodu předčasně. Před důchodovým věkem odešlo z trhu práce zhruba 27 tisíc lidí. Čím dříve na odpočinek nastoupí, tím více se jim penze seškrtá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O příčinách stále častějšího odchodu lidí do předčasné penze mluvila projektová manažerka Alternativy 50+ Nikola Šimandlová

Nejčastějším důvodem pro odchod do předčasného důchodu je podle nedávného průzkumu, který pro společnost Alternativa 50+ provedla agentura SC&C, ztráta zaměstnání.

Dvě pětiny dotázaných skončily v dřívější penzi kvůli výpovědi z práce. Kvůli špatnému zdravotnímu stavu do ní šlo 17 procent respondentů.

Projektová manažerka Alternativy 50+ Nikola Šimandlová už dříve uvedla, že se předdůchodová generace snaží na trhu práce udržet co nejdéle. Odchod do předčasné penze berou lidé často jako „rizikovou strategii“.

Věk odchodu do důchodu se v Česku od roku 1996 postupně zvyšuje. U mužů se každý rok hranice odsouvá o dva měsíce, u žen o čtyři. Letos by měli do důchodu chodit muži, kteří se narodili v roce 1951 a 1952. Ženy odcházejí do penze o něco dřív, a to podle počtu dětí, které vychovaly.

Vladimír Kroc, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme