Sněmovna projedná návrh KSČM na referendum o zrušení církevních restitucí

Sněmovna se po měsíci vrátí k návrhu KSČM, aby se lidé v referendu vyjádřili k církevním restitucím. Podle záměru komunistických poslanců by občané v lidovém hlasování odpovídali na otázku, jestli souhlasí, aby se zákon o restitucích zrušil. Návrh ale zřejmě narazí, nepodpoří ho pravicová opozice ani vládní strany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Církevní restituce (ilustrační foto)

Církevní restituce (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

Referendum o zrušení církevních restitucí by podle návrhu poslanců KSČM vyhlásil prezident republiky a účastnit by se mohli voliči starší 18 let. Komunisté trvají na tom, že občané se mají k tak závažnému tématu vyslovit. A to i přesto, že zákon o restitucích už platí.

„Je možné jakýkoli zákon a to již zákon, který platí, změnit. A občané by se měli v referendu vyjádřit, jestli takovouto změnu chtějí, nebo nechtějí. Pochopitelně nemůžeme zasahovat do smluv, které již byly uzavřeny, a hlídáme si otázku retroaktivity, ale celá řada témat by ještě k diskusi byla,“ říká poslankyně KSČM Zuzka Bebarová Rujbrová.

Proti materiálu KSČM ale hodlají hlasovat jak poslanci pravicové opozice, tak vládní koalice. Podle šéfa poslanců ČSSD Romana Sklenáka o majetkových otázkách už lidé nemají zpětně rozhodovat v lidovém hlasování.

„To bychom mohli v referendu dát také hlasovat o výši daní nebo o podobných otázkách. Obecně země, které mají zákon o referendu, mají stanovené otázky, o kterých není přípustné referendum. A právě otázky vlastnictví, což je tento případ, mezi ně patří,“ vysvětluje.

Návrh referenda o zrušení církevních restitucí naopak podpoří hnutí Úsvit. „Je na místě to referendum udělat. Aby politici věděli, že ne vždy rozhodují tak, jak chtějí občané této země. A občané, aby se dozvěděli, že si volí politiky, kteří slibují jenom před volbami, ale po volbách mají jen své osobní a politické cíle,“ uvádí šéf poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

Církevní restituce | Foto: ČTK

Věra Pfeifferová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme